Тел Авив e най-скъпият град за живеене в света за 2021 г.

  • Сподели:
Тел Авив e най-скъпият град за живеене в света за 2021 г.

Тел Авив, Израел, сега е най-скъпият град за живеене в света, според двугодишен доклад на Economist Intelligence Unit.
Израелският град оглави световния индекс на разходите за живот на EIU за декември 2021 г. за първи път, изкачвайки се от петото място миналата година.
EIU заяви, че Тел Авив се е издигнал в класацията главно, защото израелската валута, шекелът, се е повишила, „подкрепена спрямо долара от успешното внедряване на ваксина срещу Covid-19 в Израел".

Израел имаше една от най-бързите програми за ваксинация срещу Covid-19 в света. Според данни от Our World in Data 62% от населението на Израел е било напълно ваксинирано към понеделник. В началото на ноември израелският шекел поскъпна с 4% спрямо щатския долар от началото на годината, според Ройтерс, но оттогава намали тези печалби.

Около една десета от стоките поскъпнаха в Тел Авив, в последното изследване на EIU, което разглежда цените на над 200 продукта и услуги в 173 града.

По-общо казано, EIU заяви, че процентът на инфлация на цените, които проследява, се е повишил с 3,5% на годишна база в местна валута до септември 2021 г., от едва 1,9% през 2020 г. Той каза, че това представлява най-бързия темп на инфлация в своя индекс през последните пет години.

Проблемите във веригата на доставки, колебанията във валутните курсове и промените в потребителското търсене доведоха до покачване на цените на стоките и други продукти, заявиха от EIU. Транспортът отбеляза най-голямо увеличение на разходите, като цената на бензина за литър се повиши средно с 21% през 2021 г., според проучването.

Упасана Дът, ръководител на световните разходи за живот в EIU, съобщи, че се очаква цените да се повишат допълнително в много градове през следващата година, тъй като заплащането се увеличава.

„Въпреки това, очакваме централните банки да повишат лихвените проценти, предпазливо, за да спрат инфлацията", каза тя, добавяйки, че следователно тези увеличения на цените трябва да започнат да се забавят от сегашните нива.

Френската столица Париж падна на второ място в класацията, заемайки съвместно със Сингапур. Рим, Италия, отбеляза най-голям спад в класацията, благодарение на рязкото намаление в цената на хранителни стоки и дрехи.


 

Най-скъпите градове в света за 2021 г.

1. Тел Авив, Израел

2. Париж, Франция

2. Сингапур

4. Цюрих, Швейцария

5. Хонг Конг, Китай

6. Ню Йорк, САЩ

7. Женева, Швейцария

8. Копенхаген, Дания

9. Лос Анджелис, САЩ

10. Осака, Япония