Теодор Рузвелт: Само едно нещо е по-лошо от каменното сърце – и това е течният мозък

  • Сподели:
Теодор Рузвелт: Само едно нещо е по-лошо от каменното сърце – и това е течният мозък

Прави това, което можеш, с това, което имаш, там, където се намираш, казва Теодор Рузвелт (1858 - 1919) - американски политик, 26–ти президент на САЩ (1901 - 1909) и носител на Нобелова награда за мир (1906).

HighViewArt.com подбра 25 любими мисли от големя американски политик:

1. "Големите мисли говорят само на мислещия ум, но големите дела говорят на цялото човечество."

2. "Ако играеш, играй усърдно, но когато работиш, въобще не си играй."

3. "Ако трябва да избирам между мира и справедливостта, аз избирам справедливостта."

4. "В най-лошия случай, ако човек не успее, ще се провали, но ще се провали, докато се стремял към нещо голямо, така че мястото му никога няма да е сред тези студени и плахи души, които не познават нито победата, нито поражението."

5. "В нашата история все още не е имало човек, който да е водил охолен живот и неговото име да си е струвало да се запомни."

6. "Вероятно най-голямата вреда от огромното богатство е тази, която ние - хората със средни възможности, сами си причиняваме, позволявайки такива пороци като завистта и ненавистта да навлязат дълбоко в нашите души."

7. "Винаги съм бил привърженик на западноафриканската пословица: "Не повишавай глас, но дръж голяма тояга в ръцете си и ще стигнеш далеч."

8. "Войните, разбира се, като правило трябва да бъдат избягвани, но те са далече пo за предпочитане от някои видове мир."

9. "Всеки път, когато вземаш решение, най-доброто нещо, което можеш да направиш, е да направиш нещо правилно, следващото добро нещо е да направиш нещо грешно, най-лошото е да не направиш нищо."

10. "Да се образова само умът на човека, но не моралът му, значи да се образова заплаха за обществото."

11. "Дръж очите си в звездите, а краката си на земята."

12. "Единствената най-важна съставка във формулата на успеха е да знаем как да се разбираме с хората."

13. "Любезността е също такъв белег на джентълмена, както и смелостта."

14. "Мога да управлявам Съединените щати, и мога да направлявам дъщеря си Елис, но не мога да правя и едното и другото едновременно."

15. "Момчето, което се кани да стане голям мъж, трябва да се реши не само да преодолее хиляди пречки, но и да спечели, въпреки хиляди отхвърляния и поражения."

16. "Най-добрият изпълнителен мениджър е този, който има достатъчно разум да си подбере добри хора, които да правят това, което той иска да правят, и достатъчно самоконтрол, за да се въздържа да не се меси, докато те го правят."

17. "Не ме е грижа за това какво мислят другите за това, което правя, но ме е грижа какво аз мисля, за това което аз правя. Това е именно характерът."

18. "Не можем да избегнем срещата с големите проблеми. Всичко, което можем да решим за себе си е, дали да ги посрещнем добре или зле."

19. "Не удряй, ако е възможно и достойно да се избегне ударът, но, ако ще удряш, никога не удряй слабо."

20. "Никой не се интересува колко знаеш, докато не разберат колкото те е грижа."

21. "По-добре бизнесмените да вършат делата си честно, отколкото да дават част от свръхпечалбите си за благотворителност."

22. "Ред без свобода и свобода без ред са еднакво разрушителни."

23. "Аз съм част от всичко, което съм прочел."

24. "Хората питат каква е разликата между лидера и началника. Лидерът води, а началникът тика."

25. "Характерът е решаващият фактор в дългосрочен план за развитието на индивида – както и на нациите."

За България:

"Да се притечем на помощ на един достоен за внимание и уважение народ, какъвто е българският. Един миролюбив народ, който през вековете е устоял на мохамеданските вълни, днес е обезлюден от усилните си борби. Това е България. Европа бе спасена за втори път от този малък народ. Борбата беше успешна, но нанесе ужасни жертви. Да помогнем на този народ, който се бори срещу общият враг на християнската цивилизация, жертвайки се, за да задържи мохамеданските орди в Мала Азия." - New York American, 21 януари 1914 г.

По материали от "Уикицитат".