Точен ли си?

  • Сподели:
Точен ли си?

Случвало ли ви се е да имате уговорка и другият да не я спази? Въпросът по-скоро е риторичен.

Чувството е неприятно. Неоправданите очаквания предизвикат негативни емоции у нас. Това се повтаря всеки път, когато очакванията се разминат с реалността. Всеки път.

Има хора, които в по-голяма степен са развили своя емоционален контрол. При тях негативните емоции са по-спокойни, но въпреки това разминаванията остават лек горчив привкус.

Причината?

Липсата на точност е вид лъжа.

Ако аз обещая да ви се обадя в 17:00 часа и не спазя обещанието си, чисто и просто съм ви излъгал. Хората сме невероятно креативни. За всеки случай ще измислим минимум две социално приемливи обяснения и "основателни" извинителни причини.

Лично аз предпочитам думата "оправдания". Тя попада точно в целта и сваля ненужните маски.

Възхищавам се на хората, които държат на думата си.

Възхищавам се на хората, чиято дума е закон.

Възхищавам се на хората, които са честни, открити и надеждни.

Тези хора се ползват с превъзходна репутация. Тя винаги ги изпреварва и им отваря вратите преди да са почукали. С тях се общува и работи лесно. На тях може да се разчита и всичко върви гладко.

Точен ли съм?

Задайте си този въпрос и бъдете искрени със себе си. Така ще разберете важни неща за вас самите:

– Човек на думата ли сте или майстор на социално приемливите извинения?

– Възприемат ли ви другите като надеждни?

– Тежи ли думата ви?

– Каква е репутацията, която винаги ви изпреварва и пристига преди вас?

– Как се работи с вас? Лесно и приятно? Или…?

– Гласуват ли ви доверие?

Въпросите са мощен инструмент за самопознание. Отговорите на мощните въпроси осигуряват най-важната информация:

Къде се намираме в момента?

Отговорът ни показва нашата стартова точка.

Втората стъпка в процеса е да предприемем конкретни действия и да продължим напред. Независимо от стартовата ни точка, пред нас стои една невероятна възможност. Тя чака да я сграбчим и да станем по-добри.

Последното което препоръчвам е да взимането на твърдо решение (не обикновено решение, а твърдо решение) какъв искам да бъда. Твърдото решение ни вдъхновява и активира силите ни. То ни осигурява необходимото гориво да вървим напред.

След като решим "Какъв искам да бъда?", е време за всекидневна работа. И е още по-добре, ако влагаме сто процента от себе си без да се пестим.

Докато работим ден по ден, е добре внимателно да наблюдаваме как другите започват да променят отношението си към нас и как всичко, към което се стремим, започва да се случва по-леко и по-приятно.

Точен ли си? Надежден ли си? Може ли да се разчита на теб? Думата ти тежи ли? С каква репутация се ползваш? Спазваш ли поетите ангажименти и дадените обещания? Гласуват ли ти доверие? Вдъхновяваш ли другите?

Замислете се и потърсете отговорите в себе си. Попитайте другите и вижте какво ще ви отговорят.

Ако откриете разминаване между представата ви за себе си и тази на другите за вас, чудесно! Разполагате с безценна обратна връзка, благодарение на която да продължите процеса на позитивна промяна.

Точността е важен аспект в отношенията ни – лични, социални и професионални. Нека да използваме силата й и да процъфтяваме.

Заслужаваме го!

Още от Цветан Иванов може да прочетете в Shtastieto.com.