Тодор Колев: 13 незабравими реплики

  • Сподели:
Тодор Колев: 13 незабравими реплики

Любимият на поколения българи Тодор Колев (26.08.1939 - 15.02.2013) завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1965 г., след което работи в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, както и в столичните "Сълза и смях" и Театър "София". Играе в десетки филми, като незабравими остават ролите му в "Цар и генерал", "Козият рог", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар" и др.

HighViewArt.com подбра 13 запомнящи се реплики на големия Тодор Колев.

1. "Ако си кажете "О, Господи, колко жалко, че свършва", тогава сте направили нещо."

2. "Нещата, за съжаление, не отиват на добре. Не можеш с индивиди, чиито мисли са на етажи под земята, да решаваш проблемите на хората."

3. "Знаете ли за какво трябваше да ми дадат награда? За това, че издържах да живея в тази държава - с моите възможности, с моя талант, с моето мислене, с моя мироглед. Дълбоко се упреквам, че не съм намерил мъжество и характер навремето да емигрирам."

4. "Имам мечта, която обаче е неосъществима - да бъда рентиер. Не желая да правя нищо повече, всичко ме е обезкуражило до болка..."

5. "Ако се опиташ да се бориш, защитеният винаги е простакът, тъпият, идиотът без задръжки, животното с мускулите – не интелектуалецът, интелигентният, ученият, челият. Не-е-е, каква борба – с кого, с мечките?"

6. "Ненавиждам безумните риалитита по родните телевизии. Да им гледам аз задниците в кенефа, как се бият, как се карат – за да може един Станчо или Пенчо, който иначе не умее нищо друго на този свят, да спечели едни пари. Друга причина няма – ако има, съм готов да простя."

7. "Факт е, че имах едно предаване с такова заглавие – то се казваше "Как ще ги стигнем… с Тодор Колев". Многоточието точно това значи – че никога няма да ги стигнем." (Отговор на въпрос "Ще ги стигнем ли някога американците?")

8. "Икономията е майка на мизерията." ("Опасен чар")

9. "Никоя жена не бива да чува, че някога друга жена е била повече обичана от нея. Принцип." ("Опасен чар")

10. "... знаеш ли, братчед, кое отличава хората от животните? Алкохолът! Нито едно животно не пие!" ("Двойникът")

11. "Кокошка отвсякъде може да долети, яйцето не може." ("Господин за един ден")

12. "Ако имаме късмет, това ще се роди в Америка." (към жена си, която отново е бременна в "Господин за един ден")

13. "Слушай, брат’чед, какви са тия оставки? Няма да дезертираме! Науката е като хорото – хванеш ли се веднъж – край!" ("Двойникът")