Традициите на Бъдни вечер: преди и сега

  • Сподели:
Традициите на Бъдни вечер: преди и сега

На 24 декември, деня преди Рождество Христово е Бъдни вечер - един от най- важните и почитани християнски празници както в миналото, така и днес. Празникът е свързан с вековни традиции и е посветен на дома, огнището и семейството.

Бъдни вечер в миналото

В миналото, вечерта срещу Рождество, цялото семейство се събирало за вечеря. Обикновено са сядали на пода около малка, кръгла маса. В някои краища на страната трапезата се е редяла върху слама, постлана на земята. Домакините са приготвяли нечетен брой постни ястия - боб, лозови сарми, жито, ошаф, пълнени чушки с ориз или боб, содена питка, тиквеник, зелник, мед, орехи, плодове...

Най-възрастният мъж в семейството запалвал огъня, а в огнището поставял бъдник - специално отсечен пън от дъбово или крушово дърво, който горял през цялата нощ.

Празничната вечеря започвала със запалване на свещ и тамян, като се прикадявала трапезата и цялата къща. Най-възрастният член на семейството разчупвал питката, като първото парче се отделяло и се поставяло пред иконата на Богородица. Останалото от погачата се раздавало на членовете на семейството - от най-възрастните към най-младите. Всеки от семейството трябвало да опита от всички ястия, за да му върви през цялата година. След вечерята трапезата не се вдигала.

Бъдни вечер в настоящето

Бъдни вечер и днес е един от най-почитаните християнски празници, но част от традициите са избледнели, а други са принесени у нас от Запад. Вечерта отново събира цялото семейство, но този път около пищно украсена маса. Присъстват покривка с коледни мотиви, салфетки, свещници, коледни венци, с които изобилстват празничните базари. Ястията отново са постни, но вкусът на някои от тях едва ли е бил познат на нашите баби и дядовци.

Наред с боба, сармите и тиквеника, присъстват елда, нахут, киноа, плодови пайове. На трапезата присъства и традиционната питка, в която е скрита паричка. Вярва се, че на когото се падне монетата, той ще бъде здрав, щастлив и богат през цялата година.

След вечеря семейството обикновено се събира пред телевизора, където се е превърнало в традиция гледането на "Сам вкъщи" или обичайните коледни комедии. В дома задължително присъства украсена елха. Преди лягане децата закачат на видно място около нея големи, червени чорапи. Идеята е Дядо Коледа да остави в тях подаръците, за които са го помолили в своите писма.

Това, което обединява празнуването на Бъдни вечер в миналото и днес е вярата в чудесата, в по-светлото бъдеще. Годините не са заличили надеждата, че в нощта преди Коледа Господ чува всички молитви за здраве, щастие, плодородие и обич.

Източник: dariknews.bg