Цветни настроения

  • Сподели:
Цветни настроения

Утрото тръгна по дирите на шареното приключенско настроение, което го беше обзело от сутринта. Едно такова веселичко, като дървено топче, откъснало се от шареното герданче на лятото. Тръгнало по горещия пясък с цвят на арабско кафе с кардамон и щипка карамфил.

След керваните с шарени килими по изгрев, за да се слее с розовите ухания на Маракеш. Пристигнало с първите търговци с цветни фургони, подканящи за чаша прясно изцеден сок от портокали. Омаяно от аромата на билковите купчини в панерите и предложеното му парченце парещ хляб, изваден от плетените кошове.

Приседнало на извезаните табуретки, за да погледа майсторките, рисуващи с червена къна. Разпиляно по сергиите на оживяла пред очите му Приказка от Хиляда и една нощ. Бляскаво, живо, кипящо. Като ветреещи се по дюкяните копринени роби и проблясващи от пъстрите "бабуча" лъскави пайети.

Надничащо под похлупаците на накичените по стъпалата шарени грънци. Въртящо се с дръжките на старите латерни. Оглеждащо се в скъпоценните камъни на тежките сребърни огърлици. Поклащащо се в ритъма на музиката в центъра на импровизирания цирк, докато се провира с лакти между акробатите, маймунките и танцуващите върху избелели килими змийчета.

Потапящо се в хилядите цветове, идващи от препълнените панери, кошници, буркани и изрисувани съдове, наредени по масите. Замаяно от миризмата на лековити капки и кремове за вечна младост. Зяпащо по дантелените орнаменти на древните колони.

Заслушано в предсказанията на обикалящите с чадъри врачки, губещи се в тракането на тенджерите и тиганите и облаците от пушек. Закичено с портокалови цветчета. Скитащо се из окъпаните в оранжево слънце маслиновите горички. Събиращо цветни настроения, скрити в изрисувано дървено топче. За още летни спомени. С вкус на кафе с кардамон.

Из "Малки приказки за всеки ден", Македонка Шутова