Упражнения за развитие на осъзнатостта и момента "тук и сега"

  • Сподели:
Упражнения за развитие на осъзнатостта и момента "тук и сега"

Обърнете внимание на себе си: наистина ли присъствате там, където сте физически?

Упражнение 1. Присъствие.

Когато пиете кафе, вие наистина ли пиете кафе (чувствате аромата, вкуса, топлината му) или през това време мислено сте на друго място? Навярно в главата ви се върти вчерашния ден или сте се пренесли с всички мисли на утрешната делова среща или в офиса?

Когато се возите в колата си или в градския транспорт, наистина ли карате колата и се возите или вече мислено сте в отпуск и карате водно колело?

Поне няколко дни се наблюдавайте колко често отсъствате оттам, където се намирате физически. Най-вероятно ще откриете, че в повечето случаи сте далеч от своето тяло.

Какво да направите?

Върнете се!

Упражнение 2. Завръщане.

Следващата стъпка по наблюдение над себе си е завръщане в момента "тук и сега". За това е достатъчно да измислите призив и да си го казвате, когато откриете, че не сте в конкретния момент мислено.

Например: "Ето ме, тук съм", "Върни се!". Или някоя фраза по ваш избор, която ще възприемате като напомняне. Ето, вие си миете зъбите сутрин, а мислено вече говорите с клиента, на който сте планирал да се обадите след като отидете в офиса.

В ръцете си вместо четка за зъби усещате телефона, а вместо огледало пред вас е екрана на монитора. Усетите ли се в такова раздвоение, веднага си заповядайте: "Върни се в момента!".

Веднага ще почувствате вкуса на пастата за зъби в устата си, уюта на мекия халат и дома ви, а миенето от механично действие ще се превърне в напълно осъзнат сутрешен ритуал. Повтаряйте това упражнение няколко пъти на ден не по-малко от седмица.

Упражнение 3. Чисто осъзнато самонаблюдение.

Ето, вече направихте първия опит за наблюдение и поглед над себе си. Вие наблюдавахте отсъствието и присъствието си. Сега е време да се разпростре погледа ви и над мислите и емоциите, които преживявате.

Във всеки един момент изпитвате някакви емоции, мислите за нещо, правите някакво действие или оставате в бездействие, например лежите. Сега наблюдавате (осъзнавате) всичко, което се случва с вас, независимо какво виждате. Просто го гледате. Или гледате на него паралелно на всичко.

Например, след час имате важна среща или публична поява. И в този момент интереса ви е насочен към предстоящото събитие. Виждате как от желание да не разочаровате, да представите себе си в добра светлина във вас се надигат безпокойство и страх, че може да се случи нещо непредвидено.

Да закъснеете или да забравите да кажете нещо важно. Умът ви се опитва да ви застрахова, подсказвайки предварително нужните думи; репетирате в ума си предстоящия разговор или реч. В това време ще забележите, че напрежението се предава на тялото, а слепоочията ви пулсират. При тези наблюдения не давайте на себе си никакви оценки.

Наблюдението се разширява: виждате своите преживявания, виждате своите мисли, предизвикани от тези преживявания, вие виждате тялото си, напрегнато от преживяванията, наблюдавате действията си: как припряно събирате книжата си, как се променя тембъра на гласа ви, вие се запознавате със себе си, вие постигате себе си. За първи път осъзнавате своята тревожност. Приемате я. И това е най-важното.

Ако забележите докато се наблюдавате, че искате да оцените себе си, че възниква отношението към реалността в този момент, то вие осъзнавате и този порив, можете да класифицирате оценката именно като оценка и по този начин се разграничавате от нея.

Важно е да запомните, че:

- Самонаблюдението – това не е анализ, а само визия, засвидетелстване на това, което е.

- Във всеки нов момент на самонаблюдение се дръжте все едно ви е за първи път, целият предишен опит трябва да се остави настрана.

- Важно е самото наблюдение (получаване на навика да се наблюдавате), а не това, което наблюдавате.

- Каквото и да видите за себе си, не си устройвайте самодиверсии (тоест не пускайте в главата си мисли, че вие не искате да бъдете такива, че не ви харесва това или онова преживяване), просто изследвайте.

- Ако има нужда да промените нещо или да планирате самите промени, то има смисъл да отделите определено време в тази посока, но занимавайки се с това продължете със самонаблюдението си.

Източник: svetlilo.com / Снимка: minimalwall.com