Уроците, които идват с грешките, са безценни

  • Сподели:
Уроците, които идват с грешките, са безценни

1. Спрете да се сравнявате
Ние сме социализирани, за да бъдем конкурентни, така че сравняването с другите е естествен механизъм, но би могло да е опасно. Съсредоточете се върху себе си и собственото си пътуване. Само изместването на енергията ще ви помогне да се чувствате свободни.

2. Не се притеснявайте за мнението на околните
В същия дух не се притеснявайте какво мисли или очаква обществото от вас. Не можете да угодите на всички, а и не е необходимо.

3. Позволете си да правите грешки
Повтарят ни го от ранна детска възраст: „никой не е перфектен, всеки греши". Но колкото повече остарявате, толкова по-голям натиск чувствате никога да не се провалите. Правете грешки, за да можете да се учите и да растете от тях. Вие непрекъснато се променяте и израствате от това, което някога сте били, в това, което сте днес и кой ще бъдете утре.
Уроците, които идват с грешките, са безценни.

4. Не забравяйте, че вашата стойност не се крие в това как изглежда тялото ви
Това е фундаментално, а нещата, които искат да ви отклонят от тази мощна истина, са много около вас. Понякога дори вашият собствен интернализиран сексизъм потвърждава вашите мисли за неадекватност. Вие сте ценни, заради самите вас, а не заради тялото ви. 

5. Не се страхувайте да напуснете токсичните хора
Не всеки поема отговорност за енергията, която влага в света. Ако има някой, който внася токсичност в живота ви и няма да поеме отговорност за това, отдръпнете се от него. Не се страхувайте да го направите. Това е освобождаващо и важно, въпреки че може да е болезнено.
Пазете енергията си. Не е грубо или погрешно да се отстраните от ситуации или от компанията на хора, които ви я източват.

6. Преработете страховете си
Подобно на грешката, чувството за страх е естествено и човешко. Не отхвърляйте страховете си - разберете ги, проумейте ги. Това здравословно упражнение наистина може да помогне на психичното ви здраве. Анализът и оценката на страховете ви помага да придобиете яснота и да разкриете проблемите в живота си, които ви причиняват безпокойство. Това от своя страна може да помогне за облекчаване на част от тревожността ви - ако не и цялата.

7. Доверете се на себе си, че можете да взимате добри решения
Толкова често се съмняваме в себе си и в способността да правим това, което е правилно. Вие познавате себе си по-добре от всеки друг, така че бъдете най-добрият си приятел.

8. Използвайте всяка възможност, която животът предлага или създайте своя собствена
Времето никога няма да бъде идеално за следващата голяма стъпка в живота ви. Това не бива да ви пречи да постигнете целите и мечтите си или пък да ви отказва. Вместо това, използвайте настоящия момент, защото той може никога да не се появи пак.

9. Поставете себе си на първо място
Не се чувствайте зле от този избор. Особено жените могат лесно да свикнат да поставят другите на първо място. Това не бива да се превръща в навик, който ви струва психическото или емоционалното благополучие.
Намерете време за декомпресиране. Без декомпресиране и презареждане можете да натоварите сериозно себе си. Независимо дали прекарвате деня в леглото или на открито сред природата, намерете какво ви помага да релаксирате и му отделяйте нужното време.

10. Усетете болката и радостта
Позволете си да усещате нещата в пълния им смисъл. Отдайте се на болката, насладете се на радостта и не ограничавайте чувствата си. Подобно на страха, болката и радостта са емоции, които ще ви помогнат да разберете себе си.

11. Проявете смелост на публично място
Създайте си навика да изказвате мнението си. Смелостта е като мускул - той расте колкото повече го упражнявате. Не чакайте разрешение да заемете мястото на масата. Присъединете се към разговора. Допринесете с мислите си. Вземете мерки и знайте, че гласът ви е също толкова важен, колкото и всеки друг.

12. Вижте красотата в простите неща
Опитайте се да забелязвате поне едно красиво, малко нещо около вас всеки ден. Отбележете го и бъдете благодарни за това. Благодарността не само ви дава перспектива, тя е от съществено значение да ви помогне да намерите радост.

13. Бъдете добри към себе си
Светът е пълен с груби думи и критика - не добавяйте вашите към цялата смес. Бъдете мили със себе си и не се наричайте с обидни думи. Стигнали сте толкова далеч. 
Празнувайте себе си не само когато имате на рожден ден.