В какъв филм живееш?

  • Сподели:
В какъв филм живееш?

Има един израз в разговорния български "филмираш се", който използваме обикновено в случаи, когато някой се самонавива и вживява в някаква измислена от него история, която често е далече от истината.

Така или иначе, абсолютна истина не съществува. Обективната истина е съвкупност от субективните истини на всеки от нас. Ние непрекъснато измисляме истории и влизаме в тях.

Интерпретираме фактите от живота според заложената ни от детството подсъзнателна програма и съзнателните си убеждения, които сме приели за верни.

Историите, които развиваме в ума си, определят как се чувстваме. Понякога са вълнуващи и романтични, понякога страшни. Когато се научим избирателно да тълкуваме фактите, така че в ума ни да се случват красиви истории, животът става много по-вълнуващ.

Шекспир е казал, че светът е сцена и всички ние сме актьори, но всъщност сме и сценаристи, и режисьори. Ние определяме дали да играем главна или второстепенна роля в живота си, кои персонажи да влизат или излизат от него, коя сюжетна линия да е на първи план.

Когато някоя сцена не ни харесва, винаги можем да напишем продължение или да я заснемем отново.

Във всяка ситуация имаме право на избор – дали да сме "от лошите или от добрите", дали да сме жертва или победител (дори да е само морален), дали да действаме конструктивно или деструктивно. Добрите картоиграчи казват, че не е важно какви карти ще ти се паднат, а как ще ги изиграеш.

В този свят има от всичко по много – и хубаво, и лошо, но от нас зависи към какво ще насочим обектива на камерата си (нашето внимание). Важно е да се фокусираме само върху това, което искаме да влезе в живота ни, а не да разпиляваме времето и енергията си в констатиране и възмущение от нещата, които не искаме.

От нас зависи колко смисъл ще създаваме, колко любов ще даваме, кои битки ще водим, колко ще страдаме и колко ще се забавляваме… От нас зависи дали ще живеем в банална мелодрама или във вдъхновяващ шедьовър, достоен за Оскар.

Разбира се Силата над нас – Бог, Съдбата, Вселената – всеки може да я нарече както си избере, също се включва като съсценарист и режисьор, изненадвайки ни с някои неочаквани обрати, но те винаги са подчинени на нашата лична еволюция.

Основният критерий за стойността на филма на нашия живот е дали главният образ има развитие, дали израства. А дали израства се познава по способността му да обича и да създава смисъл.

Какъв е филмът на твоя живот? А ти какъв искаш да бъде?

Никога не е късно за промени в сценария.

Автор: Стела Даскалова