Въпроси и отговори за случайния секс

  • Сподели:
Въпроси и отговори за случайния секс

Психологът д-р Джъстин Лемилер е директор на програмата за социална психология в държавния университет Бол и филиал на Института Кинси. Изследването на д-р Лемилер се фокусира върху случаен секс, сексуална фантазия, сексуално здраве и приятели с привилегии. По-рано секс педагог и изследовател в катедрата по психология на Харвардския университет, той е публикувал повече от тридесет академични произведения и е автор на два учебника „Психологията на човешката сексуалност" и „Изследване на социалната психология".

Днес той е тук, за да отговори на някои въпроси, които ви вълнуват спрямо случайния секс.

Сега хората правят ли по-небрежен секс от преди?

- В сравнение с миналите поколения, младите възрастни днес определено правят по-небрежен секс. Интересно е обаче да се отбележи, че общото количество секс и броят на партньорите, за които хората съобщават, че не са се променили особено през последните няколко десетилетия. Това, което се е променило, е делът на секса, който е непринуден по природа. С други думи, макар че днес не правим по-често секс, обстоятелствата, при които правим секс, се променят.

Много се говори за това, че хората вече не се срещат по баровете. До каква степен това е вярно и отразява ли се на правилата/обстоятелствата?

- Не е вярно, че баровете са престанали да съществуват като място за среща. Онлайн приложенията за запознанства и свързване, се използват все повече и повече. Истината е, че някои хора все още предпочитат да се срещат лично. Срещата с някой онлайн ни изправя пред уникални предизвикателства. От една страна, изследванията показват, че има много измами в света на онлайн запознанствата и връзките. С други думи, това, което виждате на снимка на потребителския профил, не винаги е това, което получавате. Но едва ли това е единственото нещо, което може да накара хората да се чувстват разочаровани или изтощени.
Мъжете и жените имат различни стратегии, когато става въпрос за използване на приложения като Tinder и други.

Какво знаем за оргазмите и случайния секс?

- Що се отнася до случайния секс, има голяма „оргазмена пропаст" - поне сред хетеросексуалните мъже и жени. Изследванията показват, че мъжете почти винаги изпитват оргазъм, когато са с случайни партньори, но за жените нещата не стоят по този начин.
Когато жените са правили случаен секс с един и същ човек повече от веднъж, шансовете им за оргазъм се увеличават - например 34% от жените съобщават за оргазъм, когато са се свързали със същия партньор три или повече пъти. 
Част от причината за разликата в оргазма, е нашата пропаст в половото образование. За щастие се полагат усилия това да се промени. Нещото, за което най-много се вълнувам, е разработването на уебсайтове и приложения (като OMGYes), предназначени да научат мъжете и жените повече за женската сексуална анатомия и удоволствие - тема, която липсва в американското сексуално образование. Надявам се, че тези технологии ще помогнат за компенсиране на това, което хората не учат другаде - и че тези увеличени познания могат да ни доближат до равенството на оргазма.

По различен начин ли преживяват случайния секс мъжете и жените?

- Около небрежния секс има двоен стандарт - жените са склонни да бъдат оценявани по-строго от мъжете за това, че го правят, а когато мъжът го практикува, е по -вероятно да получи потупване по гърба, отколкото да се срамува. Този двоен стандарт кара мъжете и жените да мислят за случайния секс по различен начин. В сравнение с мъжете, жените са по-склонни да съжаляват за минали случайни сексуални преживявания. Обратно, мъжете са по-склонни от жените да съжаляват за загубените възможности за небрежен секс. С други думи, когато става въпрос за случаен секс, жените съжаляват, че са го имали, а мъжете съжаляват, че не са го правили повече.
Разбира се, много жени имат положително отношение към непринудения секс и не съжаляват, че го са преживели. По същия начин има много мъже, които със съжаление и срам обръщат внимание на своите случайни сексуални преживявания. Има много индивидуални вариации. Просто когато погледнете нещата на общото ниво на групата, виждате средно разлика в това как мъжете и жените се отнасят към случайния секс.

Кога случайният секс навлиза в сферата на неслучайния секс?

- Това е труден въпрос и се опасявам, че няма точен отговор за него. Някои биха могли да кажат, че случайният секс става не толкова случаен, когато е повече от веднъж. Други може да кажат, че честотата на секса няма толкова голямо значение, колкото дали партньорите също се обаждат, изпращат съобщения или се виждат извън спалнята. Според трети пък, ключовият фактор, е как партньорите се чувстват един към друг или емоционалната връзка, която съществува между тях. Линията тук е много размита.

И кои са правилните причини за небрежен секс срещу грешните причини?

- Вместо да казвам, че има „правилни" или „грешни" причини за случаен секс, начинът, по който бих го описал, е, че някои мотивации вероятно ще доведат до по-голямо удоволствие от случайния секс от други. Ако правите случаен секс, защото това е нещо, което наистина искате да правите и е в съответствие с вашите ценности, ако смятате, че небрежният секс е забавен, ако това е опит, който смятате, че е важно да имате, или просто искате да изследвате своята сексуалност -  шансовете са, че ще бъдете щастливи, че сте го направили. 

Възможно ли е да се прави емоционално здрав небрежен секс с приятел или това обикновено променя приятелската връзка, излагайки я на риск?

- Някои хора остават добри приятели, други стават любовници, а трети започват да се чувстват наистина неудобно. Нашите изследвания показват, че един от ключовете за това нещата да се развият добре, е силната комуникация. Колкото повече хората в нашето проучване общуват, толкова по-вероятно е да запазят приятелството си. Друг важен фактор е да се уверите, че и двамата сте на една и съща вълна. Често човек иска да бъде нещо повече от приятел и не казва на другия - това е гаранция за проблеми. Така че, да, възможно е двама приятели да правят секс и нещата да се развият добре. Шансовете това да се случи зависят от техните мотивации и колко добре комуникират относно правилата и очакванията.