Васко Василев: Книгите, които ме промениха

  • Сподели:
Васко Василев:  Книгите, които ме промениха

Световноизвестният български цигулар Васко Василев няма нужда от дълго представяне, защото той отдава е спечелил сърцата на всички с огромния си талант, непринудено поведение и все по-рядко срещащите се доброта и скромност.

Ето книгите, които за оказали най-силно влияние върху Васко Василев:

1. "Мъртвите сибирски полета" от Виктор фон Фалк

Васко: "Това е спомен от детството ми. Ако някога сте чели "забранена" книга, ще знаете какво имам предвид. Баба ми е била кръстена на главната героиня. За мен тази книга остана една от най-силните в спомените ми."

2. "Детски приказки от цял свят" - сборник 

Васко: "Това е детска книжка с невероятни илюстрации. Приказките от далечни презокеански земи, легендите, героите – всичко това така се е запечатало в съзнанието ми, че мисля, че това е една от основите причини да мечтая да обиколя света и да продължавам все още с огромно любопитство да пътувам."

3. "Птиците умират сами" от Колийн Маккълоу

Васко: "Трудно ми е да определя защо точно тази книга, но веднага се сетих за нея, когато трябваше да определя петте харесвани от мен книги. Обичам истории за силни характери, за себеотрицание в името на любовта."

4. "Български хроники" от Стефан Цанев

Васко: "Това според мен са томовете, които трябва да се учат в училище. Изумителен труд, написан много талантливо. Изчетох ги на един дъх и промениха гледната ми точка към историята, която знаех преди това. Препоръчвам ги на всички, които имат българско самосъзнание."

5. "Истината боли" от Сашо Диков

Васко: "Това е една от последните книги на български, които съм чел. Много ми хареса – беше ми увлекателна, интересна и с голямо удоволствие я четох. Харесвам много Сашо Диков, но с тази книги съвсем затвърдих мнението си."

Васко Василев:  Книгите, които ме промениха