Вечните уроци за живота от Буда

  • Сподели:
Вечните уроци за живота от Буда

В превод Буда означава "пробуден" или "просветен". В неговото учение няма нищо, което да противоречи на основите за вътрешната хармония на каквото и да било друго религиозно или философско течение. Уроците му са универсални, вечни и полезни за ума.

1. Да започнеш от малко е нормално

Делвата се пълни постепенно, капка по капка. Всеки майстор някога е бил начинаещ. Ако бъдете последователни и търпеливи, ще постигнете успех.

Никой не може да преуспее за една нощ – успехът спохожда онези, които са готови да започнат от малкото и да се трудят усърдно, докато не напълнят делвата.

2. Мислите са материални

Нашето съзнание е всичко. Ако човек говори или действа с лоши мисли, болката го преследва. Ако човек говори и мисли с чисти намерения, го съпътства щастието.

За да живееш правилно, трябва да запълниш мозъка си с правилни мисли. Правилното мислене ще ви даде всичко, което пожелаете. Неправилното мислене е зло, което в крайна сметка ще ви разруши.

3. Прощавайте

Да сдържаш гнева в себе си е като да стискаш в ръка горещ въглен с намерението да го хвърлиш по някой друг, но от това ще се изгори само онзи, у когото е въгленът. Когато освобождавате онези, които са в затвора на непростимостта, вие освобождавате от този затвор и самите себе си. Не можете да потиснете никого, без да потиснете себе си. 

Учете се да прощавате. Учете се да прощавате по-бързо.

4. Постъпките ви имат значение

За да се развивате, трябва да действате – а за да се развивате бързо, трябва да действате всеки ден. Поговорката гласи "Бог дава червей на птицата, но не й го хвърля в гнездото".

Буда е казал "Аз не вярвам в съдбата, която връхлита хората, докато действат, но вярвам в съдбата, която ги сполита, ако бездействат".

5. Старайте се да разбирате

Вече сме престанали да се борим за истината и сме започнали да се борим само за себе си. Първо се опитайте да разберете другите и после вече да направите така, че другите да ви разберат.

Трябва да вложите всичките си сили в опита да разберете гледната точка на другия човек. Изслушвайте хората, разберете ги – и ще постигнете душевен мир.
Съсредоточете се повече върху това да бъдете щастливи, а не да бъдете прави.

6. Победете себе си

По-добре да победите себе си, отколкото да спечелите хиляди сражения. Тази победа не могат да ви я отнемат нито ангелите, нито демоните, нито рая, нито ада.
За да победите себе си, трябва да контролирате мислите си. Те не бива да бушуват като морски вълни.

Може да си помислите "Аз не мога да контролирам мислите си. Мисълта идва, когато й скимне". Разбира се не можете да забраните на една птица да прелети над вас, но несъмнено можете да й попречите да свие гнездо на главата ви.

7. Живейте в хармония

Хармонията идва отвътре. Не търсете навън това, което може да съществува само във вашето сърце. Истината е, че хармония можете да намерите само вътре в себе си.

Хармонията не е нова работа, нова кола или нов брак – тя е душевен мир, който се заражда от вас.

8. Бъдете благодарни

Нека станем и благодарим затова, че ако не сме учили много, то поне не сме изгубили много време, пък ако сме го изгубили – поне не сме се разболели, ако сме се разболели – поне сме още живи.

Винаги можем да намерим нещо, за което да сме благодарни. Не бъдете дотолкова песимистично настроени, че да не можете да се сетите поне за десет неща, заслужаващи благодарност.

Не всички са се събудили тази сутрин – някои снощи са заспали за последен път. Винаги има за какво да благодарим.