Вокалистът на "Rammstein" задържан от руските власти

  • Сподели:
Вокалистът на "Rammstein" задържан от руските власти

Руските власти арестуваха изпълнителят на индустриалната метъл група Rammstein - Тил Линдеман в събота на 28 август, като го изведоха от хотелската му стая и го откараха в полицейския участък за разпит.

Summa Inferno съобщава, че Линдеман е трябвало да участва със соловата си група на фестивала Maklarin For Homeland в региона на Твер (северозападно от Москва) в неделя, 29 август, като се смята, но без официално да е потвърдено, че задържането на Линдеман е свързано с ограниченията на Covid-19 около масата събирания в Русия. Фестивали като Maklarin for Homeland в момента са забранени в страната поради ограниченията от Covid пандемията.

Мениджърът на германския изпълнител, Анар Рейбанд, също е изправен пред обвинения. Той се обяви за турист при влизането си в страната, но се допуска, че руските власти са организатор на фестивала. Рейнбад може да бъде застрашен от депортиране и постоянна забрана за пътуване до Русия.

Не е ясно дали на Линдеман ще бъде позволено да участва на фестивала тази вечер. Той също така трябва да се появи на 4-5 септември в Москва като част от фестивала Spasskaya Baschnja на Червения площад, но засега и това е под въпрос.

Отделно DW информира, че Тил е обвинен в незаконна продажба на NFT (non-fungible token) в Русия. 
Фронтменът на Рамщайн наскоро записа музикален видеоклип в Ермитажа в Санкт Петербург с разрешение, но сега включва изключителни копия от музея на този видеоклип в NFT за 117 000 долара. Музеят твърди, че продажбата на клипа като NFT нарушава условията на споразумението.

Това не е първият случай, когато берлинската група води противоречия в Русия. Китаристите на Rammstein Пол Лендърс и Ричард Круспе се целунаха на сцената по време на концерт през 2019 г. в знак на протест срещу законите на страната срещу LGBTQ движението. Руският закон за „гей пропаганда", който беше приет през 2013 г. забранява представянето на всеки „нетрадиционен" (т.е. хетеросексуален) сексуален акт като „нормален", предполагаемо в името на защитата на децата.