Войводина - "Малката Европа"

  • Сподели:
Войводина - "Малката Европа"

За първи път след времето, в което светът почти спря своето въртене и ни връхлетя изневиделица коронавирусът, се чувствам отново пътешественик.

Вътрешната ми необходимост да изучавам нещата извън моята окръжност от прилежащите ми среда, навици, храна и обичаи е силна и ме води с невидимата си връвчица към нови, интересни и запомнящи се преживявания.

По официална покана съм във Войводина, част от република Сърбия. Там има данни за нулева заболеваемост от COVID-19. Хората са спокойни, почти не се носят защитни маски на обществени места.

Всичко изглежда рационално, няма напрежение. Магазините, ресторантите и кафаните работят и дори са пълни с посетители. По нищо не личи, че доскоро животът на хората е бил в опасност от пандемия.

Наричат Войводина "Малката Европа", защото е била навремето част от Австро-Унгарската империя, населението й е мултинационално – войводчани са смесица от сърби, унгарци, румънци, хървати и т.н., говорещи свободно по няколко езика, които могат да се приемат и за майчини, предвид близките етнически връзки между отделните народи.

А и самото местоположение на Войводина я прави космополитна за хората и за всичко, което се е случвало през историческото време и преминава през събитията до наши дни.

Посещавам замъка Фантаст в близост до град Бечей, северозападните предели на  Сърбия. Построен е от богаташа и собственик на много голям селскостопански чифлик - Богдан Дунджерски (1861-1943).

Интелигентен, с богато въображение, с добро образование и обноски, той е земевладелец, които обича живота и му се наслаждава пълноценно. Бил е член на унгарския парламент осем години и активно се е занимавал с подобряване живота на сръбската общност в неговия регион, който тогава е бил под унгарско административно управление.

Фин и ерудиран човек, приема благотворителността за своя кауза и подпомага местните хора. 

Изключителен ценител на изкуството, той купува от цяла Европа великолепни картини, гоблени, скулптори, миниатюри, икони и ценни книги, с които украсява замъка си.

Притежавал е най-голямата в Австро-Унгарската империя конюшня за коне, наброяваща 1400 елитни екземпляра за езда. Имал е зоопарк с екзотични животни, както и плувен басейн с олимпийски размери, който днес само напомня за времето, в което около него е кипял щастлив живот.

Замъкът Фантаст се състои от основна величествена сграда с неоготически и неокласически архитектурни елементи, видяни и пренесени от Виена, Будапеща и Италия, допълнена с извисяващи се четири бели кули. Носи името на любимия кон на собственика Фантаст, лауреат на многобройни престижни награди от конни състезания.

По тясна и доста стръмна стълба се стига до върха на замъка, откъдето се открива замайваща гледка към околността.

В непосредствена близост до Дунджерския замък се намира и параклисът "Свети Георги", изграден в неовизантийски стил и изографисан богато с православни икони от близкия приятел на собственика - сръбския художник Урош Предич.

Носят се легенди, че зад стените на замъка Фантаст, в красивите му прилежащи градини в английски и френски стил и особено около басейна му, са се решавали съдбините на тогавашна Европа, а конюшните пазят много тайни за развлеченията на аристократи, дипломати, висш църковен клир и пъстър артистичен свят.

След смъртта на Богдан Дунджерски цялото имение е останало в наследство на Сръбската православна църква. В последващите години всичко ценно е изгубено за поколенията.

Днес замъкът Фантаст е хотел и е чудесно място за почивка и връзка с природата. В конюшните има съвсем малък брой елитни коне, но традицията да се решават съдбините на света около обяздването на тези красиви животни си остава много актуална.

Природата край град Бечей е красива, колоритна и привличаща да се види и усети.

Разнообразните птици, характерни за Балканския полуостров обитават близкия природен парк "Стара Тиса", който е резерват и се ползва с национална защита. Във водите на притоците на река Тиса се среща и рядката бяла водна лилия, както и воден минзухар.

Спокойствие, великолепие и приятни багри и звуци импонират на добрите и сърдечни хора, които живеят тук. Техните желания, лични стремежи и жизнени ценности си приличат с моите.

Оставиха топла, приятелска следа и съм сигурна, че срещите ни скоро пак ще са факт, особено на маса.

Войводина - "Малката Европа"
Войводина - "Малката Европа"
Войводина - "Малката Европа"
Войводина - "Малката Европа"
Войводина - "Малката Европа"
Войводина - "Малката Европа"
Войводина - "Малката Европа"