Вредните навици, които всъщност са полезни

  • Сподели:
Вредните навици, които всъщност са полезни

Знаете ли, че част от „вредните“ навици, от които цял живот се опитваме да се отървем, и които са неприемливи за обществото, всъщност се оказват полезни за нас.

Разбира се, както и при всяко друго нещо, което правим, най–важна е мярката.

БЪРКАНЕТО В НОСА И ГРИЗАНЕТО НА НОКТИТЕ са най-често срещаните лоши навици на хората. Свикнали сме да се караме на децата (и не само), когато си бъркат в носа, а понякога дори изяждат това, което са намерили там.

Да, звучи гадничко, но така, без дори да осъзнават, те стимулират имунната си система. Същото важи и при гризането на ноктите.

Чрез тези действия малко количество неопасни микроби проникват в организма ни и така се задействат повече защитни механизми в него. Това са открили канадски учени от Саскачеуанския университет в Канада.

ИЗЛЕЖАВАНЕТО. Ако го правиш по цял ден, то би ти докарало куп проблеми – обездвижване, затлъстяване, дори атрофия на мускулите.

Учени от университета в Пенсилвания, обаче, са открили, че няколко минутки излежаване се отразяват чудесно на човек. Както и че ако спим повече и започваме работа от по-късно (10.00 ч.), ще бъдем по-пълноценни и по-доволни от живота.

Препоръчва се да си осигуряваме поне една почивка в легнало положение към средата на деня. Така мускулите и ставите на тялото се отпускат, а в най-добрия случай, ако успеем да се отървем от стресиращите мисли– мозъкът също се разтоварва. Достатъчно е тази почивка да трае между 15 минути и половин час.

ПУКАНЕТО НА ПРЪСТИТЕ на някой, който е около нас, буквално може да ни подлуди. То води до ставни проблеми и наистина не е безобидно да го практикувате. Това не важи изцяло, обаче, ако имате професия, в която са ви нужни пъргави пръсти.

Пукането е полезно, ако си пианист или кукловод, например, тъй като прави пръстите по-гъвкави и бързи.

От своя страна "изпукването" на гръбнака е полезно, тъй като то освобождава тялото от натрупани блокажи в костите и ставите, твърдят запознати.

ДА НЕ СИ МИЕШ ЗЪБИТЕ е наистина много неприятен и рискован навик. Но е наистина полезно да не го правите веднага след ядене.

Възможно е да има остатъчна киселина от храната и тя в комбинация с пастата и четката за зъби да увреди емайла на зъбите. Препоръчва се след хранене да изплакваме устата си само с чиста вода.

ПИЕНЕТО НА БИРА или друг алкохол в големи количества е безспорно "вреден навик". Но да си пийваме по малко биричка се оказва чудесна профилактика за здравето на нашия организъм.

Пенливата напитка действа добре на бъбреците, а освен това е богат източник на витамини (основно от група B) и минерали.

ХЪРКАНЕТО е жизнено важно при хората над 65-годишна възраст, твърдят учени. Те са установили, че "вредният" навик е полезен за сърцето и дори приучава тялото да се справя в ситуация на недостиг на кислород към органите.

Такива са случаите на инфаркт и инсулт, например, които хъркащите хора понасят по-лесно.

ПРЪЦКАНЕТО И ОРИГВАНЕТО действат изключително добре на тялото ни. Отърваването от вредните газове може и да не е приятно за хората наоколо, но пък е полезно за нашия организъм.

В заключение можем да кажем, че "вредните" навици не винаги са чак толкова "вредни", но и че "много хубаво – не е на хубаво".

Автор: Екатерина Ангелова / Източник: lifebites.bg / Снимка: nw10photography.com