Времето е това, което никога не се връща...

  • Сподели:
Времето е това, което никога не се връща...

Дните, миговете и моментите, които трябва да оставим след себе си и да загърбим, оставят трайни следи в нас. В душата. И в сърцето. Виждаш отражението им в очите си и понякога желанието да се обърнеш, да се върнеш назад, е толкова силно, че от него боли.

Но връщане назад – няма. И трябва да свикнем, че "връщането назад" е абстрактно понятие. Нещо, живеещо само във въображението ни. И в спомените.

Виждаш ясно силуетите на хората, които са се докосвали до теб. Чуваш думите, които са изричали. Усещаш със сетивата си минали случки, които са ти подарили толкова красиви емоции и които са те карали да се чувстваш жив.

Но те ще останат да живеят някъде там – в едно отделно кътче в съзнанието ти. И никога няма да ги забравиш. Но и не можеш да ги върнеш. Всичко това принадлежи на миналото.

Случвало ли ти се е да погледнеш отстрани живота си? Да видиш разпилени късчета от твои минали години, изглеждащи толкова реални, че си мислиш, че се случват тук и сега? На мен – да.

Човек не може току-така с лека ръка да забрави. Да се изключи. И да изтрие от от ума си спомените. Но може да ги съхрани. Да ги запази. И само с докосването на една брънка от мозъка си да ги накара да оживеят, да затанцуват... и някои от тях (да, не всички, за съжаление) да подреди в графа "Щастливи".

Смисълът не е в това да си тръгнеш, да затръшнеш вратата и да изтриеш всичко след себе си, а оставайки – да можеш и да съумееш да се съхраниш цял. С всички и хубави, и лоши неща, през които си преминал.

Да знаеш, че пътят, който ще изминеш не винаги ще е осеян с цветя. Понякога ще е доста трънлив, но пък ще те доведе до мъдрост, от която ще черпиш живот. Да знаеш, че самоосъзнаването изисква време.

И че времето е това, което никога не се връща. Но важното е да го изпълниш със смисъл.

И накрая да помниш, че духът, любовта и куражът да се запазиш и изживееш живота си достойно, принадлежи на истински "красивите" хора. Тези, без които не можем. Тези, без които светът не би бил същият.

Още от Darini - Д. Тодорова може да прочетете в darini-poezia.blogspot.com.

Снимка: swellstrategies.com