За "мъжете", които агресират на жени

  • Сподели:
За "мъжете", които агресират на жени

Изпадали ли сте в ситуации, в които сте сама жена или сте сама с детето си, без вашия мъж да ви придружава (нямате партньор; разведена сте; точно в този момент съпругът ви не е с вас) и някакъв произволен индивид с мъжки белези започва да се държи агресивно с вас на тротоара, в магазина, в автобуса, на платното за движение, докато разхождате домашния си любимец и прочее други случки?
Знам, че аз съм изпадала.
Познавам и много жени, които също са били в моята ситуация. Много.
Подобни, меко казано неприятни и гадни инциденти, се случват всеки ден и всеки час с някоя от нас.
Тогава сме напълно сами и няма на кого да разчитаме за помощ и подкрепа.
Е, минават разни свидетели и ни заобикалят други хора, но нито един не смее да вземе отношение и да реагира, макар и в социалните мрежи да казват коренно обратното.

Истината е, че минувачите/свиделите не желаят да си цапат ръцете с такива гнусотии, защото накрая могат да отнесат те всичко и гневът предназначен за вас, може да се прехвърли върху тях.
Жената, която в този момент, има нещастието да бъде без мъж придружител, се чувства изключително унизена, омерзена, обидена, безсилна, отчаяна, ядосана и същевременно тъжна, че някакъв случаен сульо си позволява и има наглостта и арогантността, да се държи с нея като с употребен парцал.
Агресията може да се изразява в абсолютно всичко и обикновено границите могат да се размият твърде лесно. Ескалацията настъпва бързо.
Би могла да бъде вербална агресия - да ви крещи, да ви обижда, да ви псува, да отправя заплахи и закани към вас.
От тази словестна диария лесно се отива в другото поле - на физическата саморазправа и непознатият мъж би могъл да ви посегне, нападне, удари и сериозно увреди физическото ви здраве.
Тъй като такива хуманоиди не изпъкват с някаква интелигентност и култура, съответно нямат страх от бъдещи последици като полиция, писане на обяснения, задържане от органите на реда и затвор.

Да бъдем напълно честни тези "мъже" не се впечатляват и от последиците на кармата.
Когато си прост не те плаши нищо.
А когато си комбинация от прост, неуравновесен, луд и агресивен - единствено късметът ви спасява.
На ваше място не би разчитала на хората. Ние сме общество, но само на силни думи. Точно както и героите от днешния ни текст са мъже - само на хартия и акт за раждане.
Много искам да ви дам някакъв съвет и да ви кажа нещо окуражително, но това значи да ви излъжа. Светът в преобладаващата си част, смята една приятелка, не е бял и добър. Права е. Виждам го всеки ден по няколко пъти.
Винаги нещата са стоели по този начин. Разликата е може би, че пандемията, шокът, истерията, стресът, напрежението усилиха целия този процес. Засилиха характеропатиите и психическите разстройства на населението.
Отделно да вземем под внимание времето, в което живеем. Една не малка част от "мъжете" се изживяват като побойници, мутри, отворковци и силни смелчаги, но само пред жени.
Пред мъж ще мълчат като изгнили дървета. Думичка няма да кажат, камо ли повече. Коленете им ще омекнат от страх, защото една жена не може да се защити, няма да отговори от притеснение или ще се паникьоса, няма да влезе в бой.
Обаче ако насреща им стои мъж, без значение дали е корав здравеняк или с нормално телосложение, тогава лъвът става мишка.
Онези, които агресират на сама жена или на майка с дете, са най-обикновени страхливци. Нищожества. Комплексирани глупци, които при други условия са по-ниски и от тревата и тварите, които пъплят из нея. Арогантни и нахални зверове, които са тръгнали да доказват и пръскат "мъжествеността си" на жена, която нищо не би могла да направи и да се защити.
Куче, което лае зад ограда. Силният му лай (агресията), е едничкото, което притежава. Лишен от всякакъв вид достойнства и качества.

Един истински мъж не би постъпвал по този начин със сама жена или да я унижава пред нейното малко дете. Нещо повече, това би било обидно за него и под нивото му. На истинския мъж ценностната система работи по друг начин. Мъжкарят, човекът с морал и капацитет, нормалният индивид, не би се занимавал да се мери каквото и да е с момиче, жена, майка или бабичка.
Докато четете този текст, ще е хубаво поне да отделите две-три минути в размишления и съпричастност, поставяйки се на мястото на тези жени-жертви, защото утре вие ще се окажете в тяхното положение или вашата майка/сестра/съпруга/баба/приятелка/дъщеря/близка/далечна - ще бъде на тяхно място.
Не ви го пожелавам и от личен опит знам какво е.
Имам препоръка към четящите тези редове, за да им придадем още повече смисъл.
Ако видите човек от мъжки пол да крещи, обижда или напада сама жена или майка с дете на улицата, в магазина, в автобуса, в закусвалнята и където да е било - не стойте като забити знаци в земята. Бъдете адекватни и реагирайте. Ако се страхувате за вашето собствено здраве и не желаете пряко да се намесвате, което не осъждам и бих разбрала, в такъв случай сигнализирайте незабавно на спешния телефон 112 или повикайте някого за помощ.
Не бъдете безучастни.
Не подминавайте.
Бъдете отговорни и се дръжте като човеци, като хора, каквито едно общество повелява да бъдем всички ние.
Не се иска нищо космическо като усилия от вас. Никой не ви задължава да преобръщате света или да покорявате върхове без екипировка.

Да си помагаме не е нещо грандиозно, а нормално.
В огромен процент от случаите самата жена или майката с дете не предизвикват с нищо подобно агресивно и нагло отношение към себе си. Не го заслужават и не си го търсят, както някои обичат да твърдят. Няма трезвомислещ човек, още повече такъв с малко дете, който зорлем да си търси агресията и да се стреми към нея.
Често всичко, което е нужно, е да си на грешното място, в грешното време и да попаднеш на точния слабоумен комплексар, имащ себе си за велик.
Лудият и простият не се нуждаят от поводи и причини. Те вече си ги имат. И вие не носите никаква вина.
Огледайте се. '21-ва година. 21-ви век. Спирате автомобила си на светофара и изскача "мъж", който иска да ви млати пред очите на всички, а вътре в колата го гледат очите на уплашена и безсилна жена, незнаеща какво да очаква, докато детето ú седи на задната седалка.

"Мъж" крещи на непозната жена в хранителен магазин, защото нещичко не му се е понравило. "Мъж" агресира вербално на непозната жена, която върви по тротоара. Или чака на опашка. Жени ги разчленяват и убиват, заравят частите на тялото им някъде из села и градове, някъде из места, на които вие стъпвате. Жени ги бият докато децата им плачат в съседната или същата стая. Съседите ще слязат ако се играе хоро или музиката е твърде силна и нарушава техния комфорт. Интересно защо същите съседи ги няма когато малтретират тази жена. Тогава шумът, писъците и крясъците изведнъж спират да им пречат. "Мъж" агресира на възрастна жена в автобуса. "Мъж" храчи по жена.

Стана ли ви гадно и противно?
Или ви дожаля?
Реагирайте! Само с жал не става!
Инцидентите от всякакъв характер се увеличават, защото никой не чувства наказуемост. Всеки е сигурен, че ще му се размине.
Един път номерът минава.
Два пъти номерът минава.
И така ще е гарантирано до безкрай.
Жертвата пък е в безпътица и не вижда сигурност.
На тази стигма трябва да се сложи край. Без значение какво е насилието - психическо, вербално или физическо, то е нездраво, увреждащо, незаконно и наказуемо.

Малкото, което бихме могли да направим, е да реагираме.
Някой сега се нуждае от вас.
Използвайте телефона си не за да снимате клип на инцидента, а за да се обадите на 112 или на друга помощ.
Утре вие ще се нуждаете от помощ.
И дано има кой да ви я даде.
Дано има.