За потиснатото настроение

  • Сподели:
За потиснатото настроение

Потиснатостта е психичен симптом.

Характеристики:

– чувстваме се неработоспособни;
– загубили сме вяра в себе си;
– загубили сме смисъл за живот;
– чувстваме нарушения в мисловния процес, чувствата и волята;
– имаме тъжно настроение;
– спаднал е тонусът на целия организъм;
– нямаме сили и мотивация за живот.

Причини:

Потиснатото настроение е симптом на депресивното разстройство, което се изразява с промяна на настроението и всички други характеристики на потиснатостта.

Потиснатостта е трудна за овладяване, лесно се влошава. Колкото по-потиснати сме, толкова по-трудно успяваме да се справим с житейските предизвикателства. Депресивният човек не може да се "стегне" или да се справи сам. Необходима е помощ.

Безнадеждност, тъга, безпомощност могат да се получат и при неблагоприятно стечение на обстоятелствата в личния и професионалния живот. Финансовите успехи и затруднения също водят до развитие на подобна психологична криза.

Стресът е производна на разминаването между амбиции и реалност. И трудно се измъкваме от безизходицата. Апатията, емоционалната преумора, скуката, липсата на хоби или други интереси също водят до потиснатост.

Никой не е застрахован от изживяване на тежки психологични проблеми. За всеки един от нас е важно по какъв начин преживяваме случващото ни се. Понякога дори дребни наглед проблеми могат да ни разклатят и да оставят своя отпечатък.

Погрижете се за себе си или за вашите близки, ако усетите, че нещо подобно се случва, като потърсите психотерапевт.

Още от автора:

Книга "Как да управляваме емоциите си"

Медитация 16: За чудеса.

Медитация НЛП 21: За щастие

Медитация 26: За самочувствие

Медитация 18: За вътрешни ресурси