За смъртните грехове и кого в действителност убиват те

  • Сподели:
За смъртните грехове и кого в действителност убиват те

Прекалено много от всяко нещо може да те убие. В това се състои и концепцията за седемте смъртни гряха, която е доста повече от религиозна. Всъщност греховете са черти на характера, които в малка или голяма степен всеки един от нас притежава и когато някоя от тях излезе извън конрол, това отблъсква хората, които обичаме. В крайна сметка оставаме сами да се борим със страховете и несигурността си, които са породили тази крайност.

Чревоугодничество

То се появява, когато храната не е възприемана просто като средство за съществуване и социализиране, приятно наслаждение с мярка. Най-често в тази си крайност храната е възприемана като заместител на друга липса или демонстрация на статус, в чието консумиране се съдържа пагубно удоволствие. Чревоугодничеството води до надебеляване, което пък довежда до здравословни проблеми, от които, разбира се, си страдаме само ние.

Похот

Когато сексуалното привличане играе голяма роля в отношенията ви с някого, това, разбира се, от една страна е комплимент за него. От друга обаче, всеки човек иска да бъде ценен и като личност и в един момент това пренебрежение към нея ще обиди този човек и той ще се отдръпне. Това ще афектира негативно и вас и дори да заместите обекта на желанията си с друг, едва ли би могло да е същото. Промискуитетът е индикация за доста сериозни проблеми, свързани с доверието,  себеоценката и миналото на индивида.

Завист

Завистта е доста неприятно чувство на липса, която виждате у себе си, но от което друг не страда. Вместо обаче да се фокусирате върху това как да промените този факт, вие се чудите защо той/тя има, а аз нямам. Това чувство не само рефлектира върху отношенията ви с този човек, но и може да ви причини сериозни психологически травми – безсъние, терзания, злоба, лошо настроение, лошо отношение и към други хора. Вместо това, защо не приемете, че всичко се случва поради определена причина? Може би трябва да научите даден урок, за да сте в положението, в което сте. А ако искате да бъдете по-добър, общувайте с успели хора, черпете от тяхната мъдрост и знания как да постигнете това, за което мечтаете, защото завистта със сигурност няма да ви помогне да го направите.

Горделивост

Да имате достойнство и увереност е едно, да проявявате горделивост - съвсем друго. Никой не обича да му демонстрират колко го превъзхождат. Никой не иска да изгуби цялото си себеуважение, общувайки с горделивец, който само му натяква какъв е и колко по-добър може да бъде, като него, разбира се. Такъв човек непрекъснато съди и критикува, оплаква се, че е неразбран и в крайна сметка остава самотен със своята „незаменимост“. Горделивкото няма да се извини, нито ще прости грешка, което в крайна сметка ще го направи още по-нещастен. Суетата и егоизмът също са типични негови качества, които бавно го разяждат отвътре. Помнете, че красотата е преходна, а човек не може да бъде щастлив, когато редовните му прояви на его разтърсват всички негови социални отношения.

Гняв

Гневът е силен емоционален изблик, който, да си го кажем направо, рядко е безпричинен. Въпреки това, той пак е резултат на липсата на самоконтрол. В яда си, можете да си позволите да кажете и направите неща, за които горчиво да съжалявате после. Дори и да ви се струва много трудно, ако премълчите в момента на гняв, със сигурност ще имате шанс да покажете своето негодувание в друг момент, с други думи и на по-спокойна глава, което ще ви спести допълнителни неприятности.

Леност

Хубаво е да си почиваме и да отделяме време за себе си, но постоянният мързел прекрачва тази граница. Той се разпростира и в работата, и в отношенията, където, когато човек не полага усилия, друг е натоварен с повече задължения и възникват конфликти. Да оставите днешната работа за утре може да ви струва скъпо. Не позволявайте добрата почивка да се превърне в леност, заради която да се окажете в доста неприятни ситуации. Работата е съзидателен труд и дава удовлетворение в живота, тя е добродетел. Ако не харесвате това, което правите, просто го сменете, но знайте, че без работа човек се чувства и непотребен, и социално изолиран, което отново води до неудовлетворение от живота.

Алчност

Алчността, в това число и скъперничеството, са качества, които бързо прозират в личността и независимо колко красива или мила може да е тя, те ще накарат всеки да я вижда по един грозен начин. Ако един мъж например ви изведе на вечеря на първа среща и не желае да плати и за вас, как бихте се почувствали? Или ако изисква от вас да делите парите си с него във връзката, но той не дели своите с вас? Или ако някой приятел държи да си поделяте всичко до последната стотинка или се възползва от вас да му/и плащате сметките по заведения без ни най-малко да му/и е неудобно? Тези действия отблъскват любимите хора – дай и ще получиш, а ако все пак не получиш този път, ще знаеш къде да не даваш отново.