Заложете на фокуса, за да спечелите повече

  • Сподели:
Заложете на фокуса, за да спечелите повече

Който е казал "Избери си професия, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш и ден" е изпечен лъжец. Истината е по-близко до "Избери си професия, която обичаш и няма да спреш да работиш".

Онзи ден след като приключи работния ми ден, посетих тренировъчната зала и се прибрах разтоварен и освежен. Очакваха ме няколко часа почивка. Поне така си мислех. Чакаше ме още малко работа.

Съпругата ми беше влезнала в ролята на Многоръкия Шива. Гледаше филм по телевизията, работеше на компютъра и хранеше децата. Светкавично поех децата и й предложих да догледа филма на спокойствие.

Обаче тя продължи с мултитаскинга (да вършим две или повече задачи едновременно). Ту гледаше филма, ту отиваше до компютъра да свърши нещо, ту прескачаше до кухнята, за да ни хвърли едно око.

Наблюдавах я от позицията на психолога в мен и когато за втори път ни посети, благо я подканих да си догледа филма.

Действах умишлено. Защото...

През 90-те години на XX век започват изследванията върху същността и ограниченията на мултитаскинга. Резултатите показват, че мултитаскингът като подход не е толкова ефективен в сравнение с изпълнението на една задача за концентриран период от време.

Много от изследователите смятат, че човешкият мозък е устроен да извършва едно действие в даден момент. Будистите също.

Едуард Халоуел твърди, че мултитаскингът е "митична дейност, изразяваща се в убеждението, че можем да извършваме две или повече задачи едновременно със същата ефективност, с която бихме извършвали една-единствена задача".

Изследователите Майер и Морено проучват мултитаскинга в областта на ученето. Резултатите им показват, че практически е невъзможно да усвоим нова информация, ако използваме мултитаскинга като метод.

Други изследователи демонстрират как изпълнението на няколко задачи едновременно влошава академичните постижения.

Не на последно място, мултитаскингът ни пречи да се насладим пълноценно на дадена дейност. За да извлечем повече удоволствие, е по-добре да се "потопим" в дейността. Тоест, да фокусираме вниманието си върху един-единствен стимул.

Сами можете да се убедите в казаното дотук, като направите следния експеримент. Заемете се с дейност, която изисква концентрация и през две-три минути се обаждайте по телефона на ваши приятели. Накрая оценете как сте се справили и, най-важното, как сте се почувствали. Личното преживяване е незаменимо.

Ако гледате на мултитаскинга като на вредител, ще си направите голяма услуга. В подкрепа на думите си привеждам няколко основателни причини:

1. Отнема ни повече време

Често времето за изпълнение се увеличава двойно в сравнение с последователното изпълнение (задача по задача). Мозъкът е принуден да спира и да се фокусира отново. Префокусирането изисква време. Изгубено време.

2. Влошава качеството на изпълнение и вероятността от допускане на грешки

Мозъкът ни не е пригоден да изпълнява с отлично качество две или повече важни задачи едновременно. Затова хирурзите са длъжни да изключват мобилните си телефони по време на операция.

3. Води до психично претоварване

Вниманието е ограничен ресурс. Колкото повече информация обработваме за единица време, толкова ни е по-трудно. Като следствие забравяме и/или пропускаме някои елементи при изпълнението. Ако почувствате, че бушоните ще ви изгърмят всеки момент, да знаете че сте се нагърбили с твърде много задачи едновременно.

4. Предизвиква стрес в организма

И най-добрите жонгльори не правят представления по цял ден. Колкото повече ангажираме вниманието си, толкова повече стрес си причиняваме.

Не се съмнявам, че имате предостатъчно опит с мултитаскинга. Целта ми е да заостря вниманието ви върху по-добрата алтернатива – фокусираното и последователно изпълнение.

То е по-ефективно и естествено като подход. Будистите също го използват. Благодарение на него можем да избегнем негативните ефекти на мултитаскинга, да извършим повече и с по-високо качество работа за единица време, както и да преживеем повече удоволствие.

Изхождайки от тези знания и на базата на личния си опит, си позволих да стимулирам Многоръкия Шива да се фокусира върху филма и да забрави за малко за всичко останало.

За да спечелите повече, заложете на фокуса. Заложете на последователното изпълнение. Заложете на резултатите на съвременната психология и опита на будистите.

P.S. Някои хора целенасочено се захващат със сто задачи едновременно. Забележете как няма да пропуснат да го споменат. Заетият човек е важен човек. Той е голяма работа. Без него светът ще спре да се върти.

Аз предпочитам да съм обикновен човек, който е продуктивен, спокоен и се наслаждава на живота. Залагам на фокуса. И когато някой ме потърси по телефона докато пиша, спирам да пиша и казвам "Здравей!" Присъствам в разговора на сто процента.

Действайте фокусирано и ще почувствате разликата почти веднага, ако не веднага. И ще спечелите много, ако не много повече.

Още от Цветан Иванов може да прочетете на Shtastieto.com.

Снимка: iran-daily.com