Защо бащата да присъства на раждането на детето си

  • Сподели:
Защо бащата да присъства на раждането на детето си

Темата за присъствието на бащата по време на раждането е противоречива и могат да се чуят крайно противоположни мнения. Привържениците на идеята описват колко положително се отразява това върху връзката между двамата и колко нежни чувства ще изпитва бащата към детето си след като види как то се появява на бял свят.

Когато и двамата родители искат мъжът да присъства на раждането и той е добре подготвен, плюсовете са много.

1. Емоцонална подкрепа

На първо място, раждащата жена има нужда от подкрепата на близък човек, когото познава добре и на когото има доверие. В нашето общество най-често този човек е бащата на бебето. Като неин партньор той знае какво я кара да се чувства добре, как да я докосне, как да намери точните за нея думи, които да я успокоят.

Присъствието му намалява страха и безпокойството и жената по-лесно успява да се отпусне. Персоналът в повечето болници е много натоварен и не може през цялото време да стои до жената – така тя не е сама.

Проучванията показват, че жените отдават голямо значение на подкрепата на мъжете им по време на раждането. Тя води до намаляване на нивата на безпокойство при майката, по-малко болка, повече удовлетворение от преживяването, по-ниски нива на следродилна депресия.

Във Великобритания жени, които са имали подкрепа от мъжа оценяват раждането по-позитивно и са имали нужда от по-малко обезболяващи.

Някои изследователи предполагат, че тези позитивни резултати в някои случаи могат да са свързани с недостатъчния персонал в болниците – присъствие на бащата компенсира лошото качество на услугата.

2. Физическа подкрепа

Бащата може да направи доста неща за да помогне на жената си чисто физически – да я придържа, да й помогне да смени позата, да я масажира, да прави топли компреси на кръста, да я държи за ръка. Той ще може да удовлетворява молбите и "капризите" й – да подаде възглавница, да донесе вода и т.н.

3. Комуникация с медицинския персонал

Бащата ще може да задава въпроси, да отстоява предпочитанията на майката пред медицинския персонал, когато тя не е в състояние. Той е адвокат на нейните интереси – може да изиска повече внимание, наблюдение, допълнителен преглед ако има нужда. В случай на необходимост той ще извика лекаря или ще обясни на жената какво се иска от нея.

4. Връзка с бебето

Бащите, които установяват връзка с бебето още в момента на раждането, по-лесно общуват с него след това. Добре е, ако по някаква причина бебето не може да се даде на майката веднага, бащата да бъде първият човек, който ще го гушне, ще му говори и ще го посрещне на белия свят.

Много психолози смятат, че ранните контакти на бебето с родителите имат важно значение за заздравяването на връзките в семейството. Бащите, които са присъствали на раждането споделят, че веднага са се привързали към бебето и са усетили емоционален подем.

Редица изследвания показват, че тези бащи по-бързо се включват в грижите за бебето и по-силно се привързват към тях, отколкото мъже, които не са помагали на съпругата си по време на раждането и веднага след него (Keller et al, 2004). Друго проучване показа, че бебетата, които са били в контакт с бащата след цезарово сечение са били по-спокойни и са плакали по-малко (Erlandsson et al, 2007).

Благодарение на съвместния престой по време на раждането, семейството не се разделя на различните етапи и след раждането майката и бащата заедно се грижат за бебето и взимат активно участие в живота му. Участието на мъжа в целия този процес помага за събуждането на бащинския инстинкт, защото се смята, че той се формира по-късно отколкото при майката.

Цялото изследване за влиянието на присъствието на бащата по време на раждане върху сексуалните отношения в двойката може да прочетете на: doula.bg.

Автор: Олга Дукат

Очаквайте: "Защо бащата да не присъства на раждането на детето си"

Снимка: impatientoptimists.org