Защо е важно да манипулирате партньора си?

  • Сподели:
Защо е важно да манипулирате партньора си?

Когато чуете думата "манипулация", вероятно веднага я поставяте в графата с негативните понятия, от които се опитвате да стоите надалеч. Но понякога няма нищо лошо в това да манипулирате околните! Иска ми се днес да ви разкрия някои тайни, свързани с игричките във връзката, които ще ви помогнат да бъдете наистина щастливи със своя партньор.

Съвсем нормално е да не харесвате идеята за провокиране на мъжете. Според повечето идилични представи, перфектните взаимоотношения между мъжа и жената се основават на безрезервно доверие и пълна откритост. Да, ама не!

Наистина ли вярвате, че бихте могли да изградите успешна връзка, без да се промените дори мъничко? И без да предизвикате промяна в своя партньор? Светът, в който Принцът на бял кон намира Принцесата, прекарала последните 100 години в сън, е утопичен. Съдбата не е толкова благосклонна, за да позволи съществуването на любов, която не изисква компромиси…

Игричките в живота ви

Ако твърдите, че в никакъв случай не искате да се занимавате с манипулативни игрички, ще ви издам една тайна. Вие вече го правите!

Замислете се: как изглеждате на първа среща? Вероятно придобивате доста по-различна визия от тази, която избирате за филмовите вечери у дома. А когато излизате с някой мъж, смеете ли се дори на глуповатите му шеги? Сигурно го правите в стремежа си да ви помисли за жизнерадостен човек с чувство за хумор. И съм убеден, че поне веднъж ви се е случвало да сготвите за любимия ястие, което самите вие ненавиждате.

По същността си всяко действие, което ви отклонява от нормалното ви състояние и което правите, заради другиго, е манипулация. Играете игрички, за да постигнете някаква своя цел. Но запомнете: няма нищо лошо в това!

Наивно е да се смята, че ако на една връзка ѝ е писано да се случи, не би трябвало да се налагат никакви усилия от замесените в нея. Никакви компромиси. Никаква инициатива. Но нима е възможно да се стигне до пламване на искра между двама души, отдали се на пасивност и чакащи щастието наготово?

Его срещу щастие

Може би изпитвате вътрешна съпротива да правите неща, които не са във вашата природа. В такъв случай трябва да преподредите приоритетите си. Запитайте се кое е по-важно - вашето его или вашето щастие? Ако успеете да преглътнете гордостта си, ще съумеете да се промените към добро. Тогава и вашият партньор ще се почувства достатъчно окрилен и мотивиран да стори същото. Тоест чрез своята трансформация вие ще го накарате да направи нещо. И ще го изманипулирате успешно.

Ако искате партньорът ви да направи нещо и му го кажете в прав текст, това може да се разтълкува като заповед. Ще бъдете обвинени, че постоянно размахвате пръст и раздавате задачи, без да се съобразявате с желанията на околните. За да избегнете подобна ситуация, трябва да действате внимателно. И манипулативно!

Убедете партньора си на подсъзнателно равнище - чрез намеци и неангажиращи разговори по темата - че той самият силно иска да стори онова, за което иначе е трябвало да му давате зор.

Все още вярвате, че не е нужно да предприемате стъпки по осъществяване на манипулация? Това е чудесно, ако сте сигурни, че ще срещнете перфектния мъж в перфектния момент, ще се влюбите веднага, чувствата ви ще бъдат взаимни и ще заживеете заедно завинаги. Но ако в миналото си имате няколко неуспешни връзки, тогава вероятно знаете, че всичко това не е толкова лесно, колкото звучи.

Всеки манипулира другите. И то постоянно!

Сега ще обърна внимание и на потенциално манипулативните действия на мъжете. Те често водят дамите на хубав ресторант, поднасят им цветя и им купуват скъпи подаръци, защото се опитват да постигнат нещо чрез тези жестове. Това не са ли форми на манипулация, които се възприемат за нормални, само защото са широко разпространени?

Изобщо не отричам, че трябва да се правят подобни жестове, но илюстрирам тезата си - всички прилагаме определени модели на поведение и комуникация с цел да провокираме ответна реакция. Да накараме някого да почувства или да направи нещо, което ние искаме.

Постоянно променяме поведението си, за да постигнем целите си. Чувстваме се ужасно на семейното събиране, но се държим добре, защото близките ни често ни помагат. Държим се добре с шефа си, защото знаем, че това ще ни помогне да задържим работата си. Дори ако никога не бихме се сприятелили с човек като него при други обстоятелства! Подготвяме се за интервю, за да прикрием слабостите си и да покажем най-доброто от себе си. А не разчитаме, че ще ни харесат "такива, каквито сме".

Това е "здравословно" манипулиране, чрез което показвате най-доброто от себе си, за да попадате предимно в благоприятни за вас ситуация. Трябва да го прилагате с пълна сила и във взаимоотношенията си с мъжете. В името на щастието!

Още полезни съвети, които ще ви помогнат да постигнете успешна и изпълнена с положителни емоции връзка, има в моята книга "Единствена за него". Тя ще ви помогне да задържите мъжа до себе си, използвайки поведенчески и психологични хитрини, които работят безотказно.

Снимка: samvednaayen.wordpress.com