Защо губим форма по празниците

  • Сподели:
Защо губим форма по празниците

Празниците са нещо чудесно, но са свързани с толкова много усложнения, що се отнася до спазването на режим и програма, че много хора просто теглят чертата, зарязват всичко и си казват "От януари започвам на чисто…". А този момент понякога изобщо не идва.

Има добра новина обаче. Не е нужно да се отказваш от удоволствията и вкусотиите по празниците напълно, но не е нужно и изцяло да зарязваш постигнатото до момента, оставяйки режима и програмата си на заден план.

В тази статия ще споделя с теб 8 от най-честите извинения за нарушаване на режима по време на празниците, които съм чувал, както и техните прости, но много ефективни решения, с чиято помощта да запазиш контрола в свои ръце!

Защо губим форма по празниците

Изненада! Не е и нужно! Разбира се, че можеш да си позволиш парче от вкусната торта на баба, или пък сочна сърма с боб. Защо да ги избягваш напълно и да се изтезаваш, когато можеш просто да си позволиш умерено количество, съобразено с калорийния ти прием за деня.

Това няма да те изкара от релси и да предизвика застой. Е, добре, днес си хапнал парче торта… не е проблем. След ден-два ще хапнеш второ - отново не е проблем.

Разбира се, че е отклонение от режима, но не е фатално и няма да загубиш постигнатото до момента. Най-много да позабавиш временно темпото. Просто внимавай с количествата и следи калориите! Особено, ако отслабваш.

Снимка: White77 /Pixabay.com

Защо губим форма по празниците

Отново – не е нужно да се заключиш вкъщи. Излез на един-два купона, позабавлявай се с приятели. Но не е нужно непременно да присъстваш на всяко едно събиране, във всяка една дискотека и всеки един ресторант по време на празниците.

А когато знаеш, че ще си на парти – хапни предварително нещо здравословно вкъщи. Така ще си сит и рискът да прибегнеш до неконтролирано преяждане с вредна храна е по-малък. Ако пиеш – ограничи се до чаша или две и избягвай коктейлите, тъй като освен алкохола, в тях се съдържат и много мазнини и захари.

Дори и с чистия алкохол трябва да подходиш внимателно, тъй като хем е калоричен, хем обостря апетита. С алкохола често вървят и ядки. Те са чудесен източник на полезни мазнини, но са и страшно калорична храна, с която също много трябва да внимаваш.

Снимка: geralt / Pixabay.com

Защо губим форма по празниците

Само че ситуацията не е такава – не е нужно да избираш между полезното и приятното! Можеш да имаш и двете. Можеш да хапнеш вкусна храна по празниците и пак да запазиш добра форма, стига да останеш активен и да внимаваш с цялостните калории за деня.

А ако изобщо не искаш да следиш какво ядеш и не ти се тренира – тук проблемът далече не е в празниците…

Освен това крайната ти цел трябва да е изграждане на цялостен здравословен начин на живот, а не временно преследване на краткотрайна цел, с хранителен режим и тренировъчна програма, които спазваш в определени месеци и забравяш в други. Това е начин на мислене и идеология.

Снимка: Daria-Yakovleva / Pixabay.com

Защо губим форма по празниците

Това оправдание го чувам постоянно, не само около празниците. Така е, едно парче храна извън режима, дори едно хранене или един цял ден едва ли ще те отклонят от целта в дългосрочен план, но наистина ли става въпрос за единичен случай?

Особено през празничния сезон "Едно" може да се превърне в две, две в три… и така неусетно да загубиш контрол и да се засилиш назад, ако не внимаваш. Така че тренирай и самоконтрола си.

Ако го овладееш добре, няма да имаш проблем с единично отклонение или две тук-там, стига да съобразиш поетото с калорийния си бюджет за деня.

Снимка: Daria-Yakovleva / Pixabay.com

Защо губим форма по празниците

Така е, в такива случаи не ти приготвяш храната и нямаш контрол на съдържанието и вида й. Но винаги имаш контрол над количеството, което ще изядеш! Много пъти съм казвал, че от храна не се дебелее.

Дебелее се от излишните калории, независимо дали са от сладкиши или здравословна порция месо и картофи например. Така че когато нямаш контрол над храната – хапвай контролирано и по малко, дъвчи бавно и спри преди да преядеш.

Освен това, ако се храниш на ресторант, имаш богат избор от опции в менюто, някои от които със сигурност ще са много по-подходящи за режима ти от други. Просто не претупвай нещата, само защото мислиш, че нямаш контрол.

А още съвети как да се храниш навън ще намериш тук: 5 съвета как да се храниш навън!

Снимка: neshom / Pixabay.com

 

Защо губим форма по празниците

Говорил съм за този проблем и в други статии. Много хора смятат, че след като веднъж са кривнали от режима си, вече всичко е загубено и няма смисъл да се опитват да продължат…

Това е още една форма на черно-бяло мислене. Нещата не стоят така. Едно хранене или ден извън режима няма да затрият всичко постигнато от теб до момента. Могат да те забавят малко, но не и да те спрат.

Няма нужда и няма смисъл да се отказваш – прости си, забрави го и продължи напред! За няколко дни отново ще си в ритъм и форма и ще се радваш, че не си се предал.

Снимка: AbsolutVision / Pixabay.com

Защо губим форма по празниците

Комбинирам тези няколко оправдания в едно, защото отговорът ми е един и същ – за да останеш активен и поне да запазиш тонус и форма не са ти нужни големи фитнес уреди и много пространство.

Пълноценна домашна тренировка можеш да направиш дори само с чифт дъмбели, а и дори и да нямаш нищо – може да заложиш на тренировка със собствено тегло. Има ли желание – има и начин!

Снимка: rob9040 / Pixabay.com

Защо губим форма по празниците

Ако трябва да обобщя всички съвети и насоки дотук – остани верен на себе си и целта си, но се отпусни и си позволи малки удоволствия, запазвайки контрол. А дори и да изпуснеш за кратко юздите - не се отчайвай, а продължи напред.

Така ще можеш както да се насладиш на празничната атмосфера и настроение, така и да запазиш тонус и форма, продължавайки целеустремено напред през следващата година!
Весело и разумно посрещане на празниците и успех!

Снимка: Tumisu / Pixabay.com

Защо губим форма по празниците

Така е, изкушенията ни обграждат от всички страни, но това не е само по празниците. Замисли се – в модерния свят ти си обкръжен от тях постоянно, освен ако не живееш в колиба в гората, без ток и интернет. През декември не е по-различно.

Със спазването на режим и преследването на определена цел ти трябва да съумееш да изградиш и силни физически, емоционални и социални стратегии, които да използваш като щит срещу изкушенията, за да можеш да се съсредоточиш върху важните неща.

В следващите точки от тази статия ще намериш много такива стратегии, така че сега е добър момент да започнеш!

Снимка: TerriC / Pixabay.com