Защо си изневеряват хората

  • Сподели:
Защо си изневеряват хората

Под въпроса защо си изневеряват хората се крие много дълбинна психологическа предиспозиция. В голяма степен на този въпрос косвено отговаря и гениалният Зигмунд Фройд, който шеговито наричам Зиги, заради своята изразена пристрастеност към гениалността му. И ето, предлагам кратък и точен прочит на няколко абзаца от труда на Зиги на достъпен език.

Провокиран от честите словоблудства, разпиляващи се като заря в тъмното нощно небе, мощно изстрелвана от устите на различни психолози, безкомпромисно засягащи секса в контекста на изневярата, а според мен засягащи психологията като наука, разглеждаща секса не само като човешка потребност, а и източник на психична енергия, си позволявам да върна доколкото мога достойнството на психологията с тази кратка образователно-забавна статия.

Малка нощна психология

В книгата "Въведение в психоанализата" закачливо Зигмунд Фройд казва: "Аз взех за отправна точка думите на поета Шилер, че "гладът и любовта са това, което движи света" (пояснявам, не това е вдъхновението за психоанализата като цяло, а просто идея по пътя към завършването й).

Фройд обяснява този лиричен стимул, разглеждайки го в дълбочина "Гладът може да бъде взет като представител на инстинктите, чиято цел е съхранението на индивида, докато любовта е въжделение, насочено към обекти, и нейната главна функция, благоприятствана по всякакъв начин от природата е запазването на рода".

Като любознателни читатели, вероятно знаете кристално добре за увлечението на Зигмунд Фройд да пише за секса като водещ инстинкт. Всъщност сте много добре запознати, с малката подробност, че Зигмунд Фройд разглежда "Ерос" и "Танатос".

"Ерос" е инстинкта към живота, отъждествяван по пазари и кръчмарски дебати с един от своите представители "секс", но на практика това е и идея за "принципа на удоволствие", инстинкта за продължаване на рода и много други, които теглят хората напред през живота.

"Танатос" е нагона към смъртта. В преводите на Зигмунд Фройд от немски език се губят някои неща, често се бъркат двата термина инстинкт и нагон, които са различни, често биват превеждани и двата като инстинкт. Фройд всъщност обяснява "инстинкта за смърт" като нагон, сила, която не е същностна за живота на организма (за разлика от инстинкта) и клони към промяна на свойствата му или го кара да се държи по начини, които понякога са против логиката.

А сега, крачка към секса

Следващата стъпка в развитието на теорията на Зиги (гениалният Зигмунд Фройд) за инстинктите, която по собствените му думи е "най-мъчително напредващата част от цялата психоанализа" е въвеждането на концепцията за нарцисизма.

Зигмунд Фройд достига до идеята, че самото "Его" е първичният обект на либидото и следователно енергията на самосъхранението е едно от превъплъщенията на либидото. По такъв начин либидото се оказва "еквивалентно на инстинктивната енергия изобщо".

Особено важно е да подчертаем, че за Зигмунд Фройд "принципът на удоволствие" съвпада със самата цел и същност на живота.

Заговорихме за "Его", по-познато като "Аз" и по-слабо познатата институция в човешката психика "Свръх Его", познато като "Свръх Аз". Кратко обяснено като високите изисквания които си поставяме и стремежът ни към по-високи постижения и причината за нашата самокритичност при определени обстоятелства.

Защо си изневеряват хората?

При целия стремеж на хората да се откъснат от животинските си корени, все още остава "Ид" (познато като "То"), подсъзнанието и носените от него отминал опит, стремежи, архетипи, инстинкти и целият невидим свят.

Хипотетично, в някои случаи, при някои мъже може да се появи водеща живота идея за съвокупляване с повече жени. Близка е и ситуацията с изневярата при жените, с малка разлика в манифестираната форма на мотивите. Само по себе си, това има много обяснения от инстинкта за продължаване на рода, през "принципа на удоволствие", та чак до патология.

Но тъй като статията е повече забавна/комерсиална и крайно по-малко научна, ще направим опит за обясняване на изневярата в нашето съвремие и нашата географска ширина, спазвайки някои от основните принципи на психологията, положени от психоанализата, в качеството й на фундаментален дял.

Дълбинни причини за изневяра

Без да генерализирам, изцяло в рамката на собствените си интерпретации на научната теория орязана до две, три идеи ще поставя като основна причина "принципа на удоволствие".

Хората са животни, различаващи се от останалите животински видове само по наличието на своето съзнание, което им придава почти "божествени" черти и способността да вербализират (да общуват с говор). Хората имат съзнание, което ясно им позволява да разсъждават над своите желания и по този начин да ги допускат или изтласкват (заровят).

Мъжът проявява склонност към "изневяра" винаги воден от "принципа на удоволствие" със съдействието на понякога съзнавано друг път не съзнавано влияние на "Супер Его-то" си. Мъжът в желанието си да си достави удоволствие и да докаже сам на себе си или да заяви на обкръжението си от мъже "аз съм силен и опасен мъж" покорява, доминира над жената в половия акт.

Да, изневярата е често срещано явление, понеже е може би най-лесният начин за задоволяване на "Свръх Его-то". А липсата на изневяра е само пренасочване на същата психична енергия в друга посока. Ще обясня...

Задоволяването на "Свръх Его-то" и следвайки "принципа на удоволствие" за някои мъже да се прояви в изразената необходимост от притежаване на "скъпи мъжки играчки", необходимост от поддържане на масивна мускулатура, притежаване на дрехи и дори развиване на интелект (сапиосексуалност) заявяващи тяхната "силна мъжка същност" – аз хищникът, мога да доминирам над останалите мъжкари и да покорявам женските – "да се възпроизвеждам".

При жените нещата са абсолютно идентични, но в "огледален образ". Отново водещ е "принципът на удоволствие", отново със съдействието на "Свръх Его-то", с малката разлика, че природата на жената я е изградила като "адаптивна", а не "доминираща" заради по-малката й физическа сила, по-високата динамика в емоциите, липсата на "териториалност". При жената "Свръх Его-то" е изразено по-скоро да получи повече, но не с "лов" и "бой" както при мъжа, а чрез мъжа, ловкост или хитрост.

И отново имаме вариации при канализирането на психичната енергия, в този случай "водещото Его" (Аз-а, с който човек се самоопределя и представя – Аз пилотът, Аз шофьорът, Аз еманципираната жена, Аз сеймейнта) с подкрепата на "Свръх Его-то" може да е "хубавото семейство", но се среща точно както и при мъжете заявяване на превъзходство със светски "женски играчки". Възможна е дори имитация на мъжа със "завоюване" за една вечер.

Манифестирани причини за изневяра

За да не оставяме жените пренебрегнати, този път ще започнем с тях. Основната и най-често манифестирана причина за изневяра сред жените е липсата на внимание в комбинация с привличането от друг по-сексуално агресивен към нея мъж, който е възприеман и описван като нещо много повече.

Манифестираните причини за изневяра при мъжа са също толкова тривиални, оправдания със загубата на самоконтрол след употреба на алкохол и скритата природа за осъществяване на акт заради самия акт, без вложени емоции.

И в крайна сметка

Разглеждайки безбройните опити за обясняване на изневярата и използването на паралелни интимни връзки, проститутки и порно като заместител на част от интимния семеен живот, бих казал, че са опит да бъдат описани с една дума всички хора по света. С една звезда да бъде обяснена вселената. Защото поводите за изневяра, отключващите я механизми, психичните фактори и фиксираните в изневярата субекти са толкова, колкото и хората по света. Всеки случай е самостоятелен, частен и има своя собствена причина и бутиково обяснение.

Начинът или фиксираният за изневярата субект са само проява на акт, който обяснява повече ресурсите на индивида, отколкото причините за действие. Някои колеги психолози правят интересни асоциации с отношението на майката, за която всички психолози са единодушни, че е в корена на всяка невроза, но по отношение на склонността за изневяра е малко по-плитко за дълбинна психология.

В случаите на обременяване от негрижовна майка (в общия смисъл на грижовна), а и не само заради майката, в процеса на психическо развитие може да се формират нагласи от рода на "Аз победител" или "Аз жертва/ губещ", явяващи се причина за изграждане на самовъзприемане и стратегия за справяне в живота, която едва ли задължително ще води до изневяра.

Лошите семейни отношения и болните връзки между членовете на първичното семейство категорично обременяват и по-често създават сходен "семеен модел" за новоизграденото вторично семейство. Но същият този модел може да е гръмотевично силен мотив за изграждане на нов семеен модел, като стария се използва за осъзнат отрицателен опит, а всяко действие е равно по сила и противоположно по посока, устремено към доброто мечтано семейство.

Нещата са комплексни

Изневярата има както дълбинен психичен (в това число може да е дори психична травма от бивш(а) приятел(к)а, изградила отношение на скрита пасивна агресия към заемащия(щата) ролята на партньора), така и социално-психичен, културен, себеопознавателен, егоцентричен, свръхкомпенсация на вид "комплекс", дори нравствен аспект изграден от религия или натрупани през първите 7 години от живота предразсъдъци (морални норми). И много други аспекти, различни според различните школи и учения в психологията.

Изневярата си е изневяра. Изневярата в контекста на семейните взаимоотношения е вик, носещ както отрицателен, така и положителен заряд. Ако изневярата е предмет на личен проблем, то тогава е редно да се потърси лична помощ. Ако изневярата е семеен проблем, то би следвало семейството да покаже емоционална зрялост и базова социална култура и да се вербализира проблема с подходящ семеен психолог. Пиша подходящ, тъй като един човек с предварително изградена негативна нагласа към пол или действие може да помогне за съсипването на един чудесен брак с бъдеще.