Защо си заслужава да се влюбиш в книжен плъх

  • Сподели:
Защо си заслужава да се влюбиш в книжен плъх

Понякога самотният живот на книжен плъх може да е уморителен и самотен. Но запалените читатели също така са доста придирчиви, създавайки си идеален образ на мечтаната половинка от избрани черти на любими персонажи, твърди сайтът bookstr.com.

Освен това те трудно отделят от безценното си време за четене за някой друг, а когато все пак го направят, човекът трябва да е наясно със саможертвата.

Някои заровени в книгите вече са намерили идеалната половинка, други още я търсят. Но да се влюбиш в книжен плъх безспорно си струва, защото…

Пазаруването на книги е два пъти по-весело

Често запалените книгомани са срамежливи и чувствителни, поради което самостоятелното посещаване на публични читални и книжарници ги ужасява. От друга страна, разглеждането на рафтовете засилва усещането за самота.

Затова да имаш до себе си човек, ентусиазиран в пазаруването на книги точно колкото теб, прави живота много по-лесен. Този човек разбира страстта ви за книги, както и проблемите, свързани с липсващите заглавия.

Той или тя никога няма да ви каже "Нямаш ли си достатъчно книги вече?" – реплика, която често чуваме от роднини и приятели, нали? А и е много по-приятно да споделиш всичките си любими книги с някого.

А ако в книжарницата си изберете прекалено много книги, винаги ще има кой да ви помогне да ги пренесете до касата.

Подаръците са лесни

Когато прекарате достатъчно време с някого, опознавате библиотеката му като вашата. А книгите, от досаден подарък, се превръщат в най-мечтаното за рожден ден, годишнина или просто без повод. А е и лесно, когато знаете точно какво чете половинката ви.

Освен това подаръците вече няма да оставят негативно чувство, защото партньорът ви едва ли ще сбърка да ви подари книга, която вече имате, особено ако ви познава достатъчно добре.

Винаги има за какво да говорите

Връзките понякога се изчерпват след известно време, особено когато хората са си споделили всичко един за друг. Веселите спомени са казани по няколко пъти, случките от детството също и хората просто няма за какво да си говорят.

Но когато имате партньор, който споделя страст за четене като вашата или който поне ви разбира и приема с цялата ви книжна вманиаченост, винаги ще има за какво да си говорите и дискутирате.

Можете да спорите и да се смеете над историите от книгите или просто да отидете и да гледате заедно история, адаптирана за големия екран.

Ако не харесвате еднакви литературни жанрове, партньорът ви поне ще изслуша отзивите ви за последната прочетена книга.

И ще знае много добре какво е усещането, когато приключите невероятна книга и сте подтиснати, защото няма как да почетете още малко от нея.

Ще уважат личното ви пространство и свободно време

Повечето хора не разбират, че книгоманите имат нужда от изолация и лично пространство повече от всеки друг.

Вероятно поне веднъж сте отхвърляли покани за излизане заради интересна книга, която предпочитате да дочетете, отколкото да се отдадете на шотове с текила.

Но повечето хора не биха ви разбрали. Ако обаче половинката ви е от вашата порода, ще ви даде времето и пространството за четене, от което се нуждаете.

И няма да ви съди, ако прекарате ден в леглото, защото любимият ви персонаж е умрял, но пък ще ви изведе, ако разбере, че по същата причина сте забравили да ядете.

Книжните плъхове са върха!

Когато имате партньор, който е чел наистина много, ще осъзнаете, че това е най-добрата връзка, която сте имали. Това е така, защото четящите хора са широко скроени и разбиращи, те не съдят.

Те са образовани без да са снобски настроени (поне не винаги). Ако харесвате различни жанрове, те ще проявят разбиране, а може би и любопиство.

Те по-лесно проявяват съчувствие и рядко ще се окажете въвлечени в монолог за сметка на споделянето и диалога.

Освен това често ще ви изненадват със сладки книгоразделители или просто с книга, която искате да си купите. Защото всеки книжен плъх знае какво е да искаш ново заглавие, а точно в момента да нямаш пари да си го купиш.

Но не бъдете нетърпеливи, да намериш някой, който споделя същата страст за книги не е лесно. Но шансовете се увеличават, ако самите вие не излизате без книга в чантата си.

Източник: Lira.bg