Защо след като станат майки, жените често забравят за себе си

  • Сподели:
Защо след като станат майки, жените често забравят за себе си

След като станат майки, жените често забравят за себе си. За своите потребности, интереси, нужди. Отдават грижите и приоритетите си на децата, на домакинството, на партньорите си, понякога на работата си, забравяйки, че в този списък трябва да впишат и себе си.

Ако се питате дали попадате сред жените, които системно пренебрегват себе си, лесно ще си отговорите на този въпрос, ако…

1. Престанали сте да правите това, което обичате

Непрекъснато отлагате да направите това, което преди ви е доставяло удоволствие и което сте харесвали да правите. Постепенно сте престанали да практикувате нещата, които сте правили преди да се омъжите и да станете майка. Занемарили сте хобитата си.

2. Не сте се чували с приятелките си от месеци

Непрекъснато намирате най-различни оправдания пред приятелките си, за да не излезете както преди на шопинг, кафе, фитнес или гости, защото вашите приоритети са превзели цялото ви внимание и време.

3. Все по-рядко посещавате родителите си

Преди да се омъжите сте били привързани с най-близките си роднини, а след това изведнъж сте престанали да се срещате с тях и дори се случва понякога са пропуснете някое семейно тържество. Все по-често осъзнавате, че по-скоро нямате представа какво се случва с родителите, брат ви или сестра ви и ви е все по-трудно да наваксате тези липси.

4. Допускате партньорът ви да взема решения, които се отнасят лично до вас

Но да бъде човек в една връзка не означава, че трябва да изостави собствените си мисли, идеи и намерения в ръцете на някой друг, пък бил той и най-близкия човек. Не се учудвайте, че партньорът ви е избрал менюто за вечеря в ресторанта, това е сигурен белег, че сте се разделили с независимостта си.

5. Мълчите повече, отколкото говорите

Понякога предпочитате да замълчите, отколкото да споделите мнението си, за да си спестите семеен конфликт или се съгласявате, макар да не сте убедени в чуждото мнение. Но колкото повече мълчите, толкова повече грешите. Всеки човек има право да изразява себе си, да има собствена позиция и да бъде уважаван заради нея, независимо дали тя е същата или е различна от тази на събеседника ви.

6. Винаги сте съгласни с партньора си

Различните ви идеи, интереси, вкусове и лични качества създават разнообразие във връзката и живота ви. Ако непрекъснато се опитвате да се съгласявате и да сте в съответствие с партньора си, това не само е изтощително, но е и саморазрушително и рано или късно ще доведе до разрив в отношенията ви.

7. Пренебрегвате себе си

Престанали сте да харчите за себе си. Това е опасна грешка. Разбира се безконтролното харчене извън бюджета не е за препоръчване, но е погрешно да си мислите, че ще спестите, ако не харчите и стотинка за себе си. Всяка жена има нужда от различни неща – покупка на нова дреха или козметична процедура, които ще ви накарат да изпитате удовлетворение и радост. И не е нужно до го правите заради партньора си или някой друг, направете го заради себе си.

8. Занемарили сте личните си навици

Случва ви се сутрин в бързината да отворите гардероба и да облечете първата изпречила се пред погледа ви дреха, защото бързате да приготвите закуската и да заведете децата на градина. Дори не се поглеждате в огледалото!

Ако не можете да си спомните кога за последно сте си взели релаксираща вана, кога сте епилирали краката си или сте били на фризьор, най-вероятно вие сте забравили как да обичате себе си.

Може да се случи да забравите за себе си без да осъзнаете, но е много плашещо, когато това се случи! Никой не трябва да забравя, че сам по себе си е точно толкова важен, колкото всички останали в живота му, които обича и за които се грижи. Казват, че всеки човек струва толкова, колкото е теглото му в злато и не ви е нужна перка на гърба, за да изпълните всяка задача, свързана със семейството, партньора и децата. Грижата за тях е и тяхна грижа!

Затова, ако сте припознали себе си дори само в едно от описанията в горния списък, време е да се погледнете отстрани и да започнете отново да се обичате. Грижете се за децата, подкрепяйте съпруга си, но никога не забравяйте, че можете да правите това като не забравяте себе си.

Източник: purvite7.bg / По материали от familyshare.com