Защо страданието ни отвежда към пороци и пристрастявания - първа част

  • Сподели:
Защо страданието ни отвежда към пороци и пристрастявания - първа част

Когато съзнанието ни е замъглено от гняв, болка и обида -  една от най-лесните стъпки, които предприемат повечето хора е да потърсят утеха в някой изключително вреден навик, като алкохол, наркотици, огромни количества храна или хазарт.

Всичко се намира в главата ни, в нашите мисли и нагласи към живота, и когато изпитваме силната нужда от подкрепа, нежност и обич, най лесният начин е да потърсим заместител, който може да ни отвлече вниманието за известно време, но не разбираме, че веднъж преминали тънката граница на стръмната пропаст, трудно можем да се върнем назад и за да го направим в бъдеще, ще са ни нужни много силна воля и пълен отказ от нещата, които бавно съсипват тялото и духът ни, а именно пороците заместители на щастие. 

Замислете се, още преди да сте предприели решителната стъпка да посегнете към така блажените бавни убийци, как те ще донесат една неизбежна жестока и мъчителна болка в тялото ви, в умът ви, ще съсипят съзнанието ви и ще ви накарат да се чувствате употребени, излъгани, смачкани на хиляди парчета и изхвърлени на произвола, защото това следва, когато допуснем илюзията да ръководи животът ни. Всеки един порок и пристрастяване в действителност е привидно красива илюзия от вън и скапана и изгнила каша отвътре. 

Много пристрастени към алкохола и наркотиците хора, трудно си признават своя порок и предпочитат за себе си да оставят грозната действителност, която всъщност сами са си създали и от която не могат вече да излязат, без да са нагазили до колене в помия. Признанието е първата крачка към лечението, затова е важно всеки един човек, който не намира изход от ситуацията, в която е попаднал, да застане лице в лице с живота, да поеме нужната отговорност и да признае своите залитания и пороци. Единствено тогава ще е направил първата и най-важната крачка към промяната.

Пристрастените хора са всъщност хора без воля. техният порок е нездравословно състояние, породено от вътрешен страх или неспособност да поемат живота си в ръце. 

Истинската промяна идва първо чрез разкриване на проблема, поемане на отговорност и бърза промяна. Тази промяна може да бъде осъществена с помощта на близки хора, специалисти, но и чрез вътрешната нагласа, че можем да постигнем добър резултат, когато повярваме в собствените си сили.

Порокът, който ни дърпа назад и разпъва една голяма черна мъгла в съзнанието ни, всъщност е злата сила, с която трябва да се преборим, която трябва да изчистим, за да можем да се преродим и да започнем да градим светът си отначало, по различен и здравословен начин.

По начин, който ще ни накара да прогледнем и да открием красивите неща. По начин, който ще ни разкрие силата на позитивните мисли и любовта. Животът е един прекрасен кратък миг, от който трябва да грабим само и единствено приятните моменти, незабравимите спомени и щастливите наслади, които предлага той.

Докато потъваме ежедневно в своите страхове и замъгляваме усещанията си с помощта на вредни навици, ние освен че губим от времето, в което можем да се порадваме на живота, но мъчим, както тялото, така и душата си.