Защо трябва да обичаме себе си

  • Сподели:
Защо трябва да обичаме себе си

''Ако искате да бъдете уважавани от другите, най – хубавото е да уважавате себе си. Само по този начин, само със самолюбие, ще принудите другите да ви уважават.'' - Фьодор Достоевски

Всичко винаги се опира до нашата вътрешна нагласа, независимо дали става на въпрос как приемаме хората около себе си, работата си или пък живота – всичко това е процес, който се развива в нашето съзнание.

Любовта към нас самите е от огромно значение за това, как ще ни възприемат и хората около нас – колкото повече харесваме своята личност и физическо тяло, толкова по-добре ще се чувстваме самите ние, толкова по-лесно ще ни възприемат и обичат и другите хора. 

Самочувствието наистина е ключът към успеха, защото когато един човек се подценява и не успява реално да забележи своите съвършени качества, с които всъщност трябва да изпъкне, той не се чувства щастлив, а от там и останалите хора трудно биха го приели сериозно и биха изпитали силни чувства към нето, особено когато самият той не се обича.

Да обичаш себе си означава да живееш в хармония, която ти позволява постепенно да разширяваш своя мироглед и да допускаш хората до себе си. Когато един човек не се харесва и не харесва своята външност, той не успява да се социализира, нито пък има желанието да разбере от къде идват всичките му проблеми.

Липсата на самочувствие наистина ни демотивира и ни кара да се затваряме в себе си, защото ни е страх, че светът около нас ще ни отблъсне и няма да можем да го преживеем, но всичко това се намира единствено в нашата глава и докато позволяваме подобни мисли да ръководят живота ни, никога няма да изпитаме сладостите, които предлага животът, няма да се забавляваме искрено, няма да можем и да усетим любовта.

Когато се научим да уважаваме себе си и започнем да се харесваме със своите недостатъци и въпреки тях, ние ще успеем да усетим този душевен мир, към който всеки човек на Земята се стреми. 

На всеки човек се е случвало поне веднъж в живота да стане жертва на някого, който е решил да подкопае неговото самочувствие и да го накара да се съмнява в собствената си вътрешна и външна красота, но такива хора винаги е имало и ще има - важното е в какво вярваме самите ние и какво мислим за себе си – не е важно какво ни казва някой друг. 

''Никой не може да ви накара да се чувствате непълноценни без вашето съгласие.'' - Елинор Рузвелт

Любовта към себе си е най-голямата сила, която в действителност ни кара да повярваме в своите възможности и в това, че сме способни да изградим едно наистина успешно бъдеще, защото ние сме духовно надарени, физически красиви и идеално съвършени, и колкото по-рано го осъзнаем, толкова по-бързо животът ни ще потръгне в правилната посока и ще бъдем наистина щастливи.

Но ако продължим да се самонараняваме, обвиняваме, както и да не вярваме колко сме съвършени, ние няма да постигнем нищо и единствено ще тъпчем на едно и също място цял един живот.

Ако искаш да усетиш спокойствие, удовлетворение и вътрешен мир, единствената стъпка към тях започва когато самият ти разбереш, колко прекрасен и съвършен човек си и започнеш да се възприемаш и харесваш истински, както никога не трябва да спираш да си повтаряш всички позитиви, които притежава твоето тяло и твоята духовна същност.

Винаги нещо ще дърпа надолу, когато не вярваш в себе си и ще те кара да не харесваш и света около себе си, просто защото тази липса ще те превърне в нещастен човек. 

За някои хора прекалената любов към себе си означава егоизъм, но въпреки това, когато той е в малки дози е полезен за нашата душа.

Важно е обаче да не преминаваме тънката граница и никога да не се самозабравяме, защото едно е да обичаме себе си с всичките си кусури и странности, друго е да задушаваме и другите хора с тази наша любов към собствената ни личност –  трябва да разберете, че двете неща са коренно различни. 

Наистина е важно да се приемаме такива, каквито Господ ни е създал и дори да не сме идеални, трябва да можем да изваждаме наяве най-доброто от себе си и да се обичаме истински, защото ние сме своята оригинална версия и друг, като нас, все още не се е родил.

''Приемете себе си, обичайте се и продължете напред. Ако искате да летите, трябва да се откажете от това, което ви тежи.'' - Рой Т. Бенет