Живеем в най-древната земя на света. В енигмата, наречена България и Родопа планина

  • Сподели:
Живеем в най-древната земя на света.  В енигмата, наречена България и Родопа планина

Подмяната на миналото ти, осакатява и бъдещето ти.

Ар–Мир-Ра означава човек, живеещ в мир и спокойствие пред лицето на Бога.

От 13 до 15 април във Велико Търново ще се проведе Международният форум "Българският дух през вековете". Той ще бъде, по думите на неговите организатори, едно събитие с много важни послания за това как нашият древен код и нашата уникална мисия могат да допринесат за толкова необходимото ни днес национално единение, как историята, вярванията и действията ни могат да помогнат за духовното ни възраждане.

За три дни старопрестолният град ще стане средище за обмен и споделяне на знания за автентичната българска история и езотеричната ни наука. Организатори на събитието са Фондация "Български Център Просветление", с президент проф. Дамян Попхристов и уебсайтът за духовно развитие "Портал 12".

Със своя подкрепа се включват и някои ревностни радетели за запазването силата на българския дух. Сред участниците във форума като лектори могат да се видят имената на акад. Антон Дончев, проф. Асен Чилингиров, проф. Дамян Попхристов, проф. Христо Смоленов, доц. д-р Явор Шопов, доц. Константин Златев, доц. Явор Шопов, Юлия Боева, Владо Степич, Едуард Берга, Елеазар Хараш, Емил Андреев, Росица Бакалова, Кирил Кирилов, д-р Светла Балтова, Христо Нанев, Емил Елмазов и др.

Във втория ден на форума ще участва и къдржалийският краевед Веселин Банчев, който ще запознае аудиторията със своите дългогодишни изследвания на вила Армира, край Ивайловград. Докладът му е озаглавен "Мозаичната космогония на вила "Армира" за земята на Сътворението и Възкресението".

- Г-н Банчев, как стигнахте до тук? 

- Всичко дойде от самосебе си, след дългото търсене на обяснения за загадъчната ни древна история, постепенно стигнах до някои свои версии, подкрепени от кабалистичните и етимологичните ми прочити на географските топоними, от местните легенди и предания, от нашия удивителен фолклор. Намерих и съмишленици сред други наши изследователи, започнаха да ме канят да изнасям лекции, да участвам с доклади в различни издания.

Радвам се, че вече все повече хора разбират изискването на новото време да се изяснят някои спорни кузуси, свързани с историята ни и с неприемането на доверие досегашните отговори на нашите учени, потънали в коловоза на гръко-римската историография и в слугинаж на чужди доктрини. Те обиколиха многократно света в търсене на нашата Прародина, но все не можеха да видят, че тя е тук в Европа, на Балканите, в Райската земя, наречена България и Родопа планина.

- Да, настроенията на хората и белезите на промяната ясно вещаят идването на един много по-добър и осъзнат свят, но как се случи така, че изначалната матрица на Светлината се изроди в матрицата на консумацията, наречена цивилизация?

- Когато хората, бъдат откъснати от естествената им среда, родната им земя и Божиите закони, тогава се нарушава хармонията между Човека, Природата и Космоса, блокира се Божественото "Аз" в тях. А когато материалните приоритети изместят духовно-моралните ценности, се задейства и Всемирния закон за забвението от Бог. Когато се разбие основната Божествена Единица наречена Род, Семейство, много лесно се разбиват и понятията Народност, Родина, Родолюбие, Църква.

Когато подмениш миналото на даден народ или човек, ти променяш и неговото бъдеще. Когато не знаеш, че си Син Божи (Подобие на Бога), лъжедемократите лесно те изкарват безродник, човек без никакво бъдеще, електорална маса, заслужаваща вечно да робува на "избраните".

Подлъгаха ни, както се залъгват малките деца, с "дрънкулки и бонбонки". Докараха ни до изнуреност в забързаната ни безпътица, не ни оставиха възможност да осъзнаем, че е дошло време "светът да си свали дънките" и да ги замени с нещо по-добро.

Но и това ще стане, защото никоя "конфекция" не е така дълготрайна, колкото им се иска на нейните автори. Нищо не остава за дълго скрито-покрито и всичко излиза наяве, защото "То, Небето, помни, Бог вижда и който лъже, Бог вижда…"

- Като кърджалиец, освен своя край, доста изследвахте и мистичната история на своя град, особено сте категоричен за съвсем различния от общоразпространения произход на името му… 

- Ами кой, мислите, му даде името? Дали Кърджа Али (сивкавата земя на Али), заселникът от Бухара или идва от страховитото име на кърджалийците (от "кър" - поле и "чалия" - разбойник)? Какво, мислите, е привличало като магнит древните владетели тук да получат благослов и подкрепа?

Историята разказва, че кандидати за това са били Ксеркс, Александър Македонски, Юлий Цезар, Константин Велики … И защо ли към края на ХІ век, византийският император Алексий I Комнин обявява района за имперско владение със специален статут, а василевсът прави тук своята монетарна реформа и назовава новите златни монети (жълтици) – "хиперперони" или "перпери"?

Защо ли към средата на XVI в. Селим ІІ дава тези "възсиви" и "размирни" земи за зестра на любимата си дъщеря Шах Султан и така се образува бъдещата кааза Султанейри, а не й подарява някои по-плодородни и по-цветущи земи? А пък Ердоган постоянно ги включва в „душевните граници” на страната му… Или пък, защо Апостолът на свободата Васил Левски е избрал да носи псевдонима си Аслан Дервишооглу Кърджалъ?

Отговорите на всички тези въпроси се крият в истината, че живеем в най-древната земя на света. В град древен и магнетичен, съвременен и енигматичен, загадка за света, подобно на „енигмата“ България и Родопа планина. Но темата е много дълга за подробности…

- Наскоро, на един национален форум в града ни, направихте предложение бившият паметник на Георги Димитров в центъра на Кърджали да бъде трансформиран в един култов център на древно тракийско послание за бъдещето на света, като се вгради в него мистичната Камея на Орфей. Малко повече за нея?

- Да, смятам, че нейното място е именно в центъра на града ни, точно срещу паметника на Васил Левски. И този тайнствен артефакт, намерен по нашите земи, т.н. камея, амулета на Орфей – медальон-печат, изобразяващ Орфей разпънат на кръст, праобраз на Христос, да озарява града ни със светлината си.

Много известни наши изследователи са се опитвали да я разчетат, но за мен тя е един пеещ, говорещ камък, макар и с размерите на човешки нокът, от който Орфей продължава да ни омагьосва с магнетизма си, с дълбоко символното си и кодирано познание, говорещо за изумителното свещено познание на нашите предци.

В горната половина на камеята има само символи, изобразяващи Божествения свят, а текстът символично е разделен на две части и е в долната половина на изображението, т.е. в материалния свят. Четенето започва от горе (в 12-я час на циферблата), върви обратно на часовниковата стрелка до началната точка, сливаща Началото и Края. Лявата половина символизира миналото, а дясната бъдещето.

Седемте звезди над разпятието олицетворяват седемте най-висши първични сили, числото на Божествената Тайна. Асоциират се също със съзвездие Плеяди. Луната символизира Сириус - смятана в древността за видимия символ на могъществото на Богинята-Изида, а кръстът символизира Орион - Бог Озирис, т.е. двойката сътворители на живота на Земята. Седемте звезди имат още едно символно значение, това на сключения завет между Бога и Ной - дъгата на небето след Потопа.

Още от пръв поглед на изображението връзката на Орфей с Христос е очевидна. Името на Орфей е използвано като синоним на "Храм Божи", Дион - Исус, Дионисус, Дионисий (Храмът на Слънцето-Исус), именно тялото на Божия Син, разпнато на кръста. Но, явно, има и допълнителна информация, говореща, че този неръкотворен Божи храм, тялото човешко, е вече запустял и забравен.

Моето етимологическо и кабалистично разчитане чрез българския език говори буквално, че Божият храм е разпнат, разрушен, покосен. Говори също за слизането на човека в материята и подмяната, изопачаването на първичната, синархична, религия. Но и за възможността Божият храм да бъде възстановен и възкресен. Затова, обаче, трябва да се поеме по Пътя на Кръста.

Божественият маркер с една голяма стрелка на пътя, указва посоката на събуждането на Мъдростта, на вътрешното, скрито съдържание на живота, на вътрешното виждане, имащо възможностите да отвори дверите на големите мистерии, познавани някога от посветените.

Така че синтезираното послание на камеята говори за Сътворението на небето и земята, за създаването на човека по образ Божий, който, ако последва Лъча на Божествената Светлина, тя ще го освободи от материята и ще го възнесе като Звезда в Небесата, където всички са едно с Бога за вечни времена.

- Вашият доклад "Мозаечната космогония на вила "Армира" за земята на Сътворението и Възкресението", който ще изнесете във Велико Търново, дава ли частица от цялостния Божествен пъзел, доказва ли висшата вселенска синхронизация? 

- Първо нямах никаква представа за енигмата на вила "Армира", край Ивайловград. Добре че един любознателен търсач на истината обърна погледа ми към тази „безценна ракла и историческа съкровищница“, по неговите думи. Чрез мозаечни символи тя разказва за Божественото Сътворение, за цялата история на нашия народ, от неговото зараждане в люлката РОД-О-ПИ (Родът на Бог Живец / Зевс), където Небето целуна Земята и създаде ЖИВОТ, (това е отбелязано с топонима "Маказ"), в земята, наричана БАЛ-КА-АН (Върховният Владетел, както на Земята, така и на Небето).

Армира разказва, че пра-родителите ни са сбор от многобройни родове, осъзнали се като Синове на Бога – ХОР-РА (Синове на бог Ра. Първоначално те били наричани БЛАГАРИ – Благи, Благородни, Нави или ТРАКИ – Светли, Бляскави, те били Гръбнакът на Света, трасиращите пътя за идващите след тях в този свят. Именно те са живата основна брънка от ДНК веригата, от Дървото на Живота.

Народите около тях ги приемат като раби Божии, служители на Бога, а не роби, както ги смятали гърците и римляните. Част от същия народ обикаля няколко пъти Земята, за да сподели полученото познание с другите племена, да им помогне в осъзнаването им като народи. Зтова са ги наричли ГУРИ – Учители.

Много от тези народи се стремяли да подражават на своити учители и впоследствие се вливат в семейството на ариите, основават едно от първите държавни формирования "Идел", те били назовани Богари, Бохари, Българи - хора посветени на Бога, следващи Бога. Именно затова са наричани божия народ, отново припознавани от византийците и ромеите, като роби.

След приемането на христианството от първоапостолите и прилагането на принципите му, същите тези хора се нарекли Словене (пазители на Божието Слово) или Славяни (почитащи и славещи Бога). Но осквернителите и тях наричат роби. В Армира ни се напомня, че нашите деди винаги са почитали Един Бог, назоваван през годините различно: Бог-Отец; Бог-Небе; Безкраен Жив УМ; Ну-Таи; Ден; Живец; Род; РА; Света Троица; Звезд; Юпитер; Тангра; Танакра,Туонх-Ра (Тау-Анх-РА = Пътя към Живот Вечен е Бог) и т.н.

Познанието, което са изповядвали дедите ни, е осъвременявано с годините, без значение как са го наричали: Слънцепоклонство, Тангризъм, Зораостризъм, Митраизъм, Орфизъм или Християнство, то винаги е било едно и също – Богопознание. През годините последователите на това познание са наричани: мистици, посветени, арихи, есеи, богомили, православни, а хулителите са ги зовали ариани и еретици.

- Висшият смисъл, заложен в духовния център Армира, носи ли утеха от разбирането за висшия Божествен промисъл? 

- Да, то е заложено и предопределено в действията на човека. И го води към изпълняването на този промисъл. Но когато няма Божествена власт, настъпва безсилно безвластие, беззаконие, а разделен дом не може да устои, както се казва в Библията. Земята става проклета, пораждат се междуособици и раздори, болести, глад, мизерия… Тогава властимащите са готови на всичко, за да задържат своята незаконна власт, непроизтичаща от Бога, за още малко време.

Но един ден отново идва времето на живота по Божиите закони, който се разчита и в името АР–МИР–РА - Човек, живеещ в мир и спокойствие, пред лицето на БОГА. На днешен език – МИРЯНИН.