Amazon затваря Alexa – глобалната система за класиране на уебсайтове – след 25 години работа

  • Сподели:
Amazon затваря Alexa – глобалната система за класиране на уебсайтове – след 25 години работа

Alexa.com на Amazon следи трафика онлайн, за да изброи най-популярните уебсайтове по целия свят от 1996 г.
Amazon го затваря на 1 май 2022 г. поради спад в популярността.
Сайтът спря да предлага нови абонаменти на 8 декември, но съществуващите клиенти могат да използват акаунта си, докато Alexa.com излезе офлайн.

Amazon публикува изявление, в което се казва, че Alexa.com вече няма да съществува от 1 май 2022 г., което ще бъде 26-тата годишнина на услугите.

Компанията, основана от Джеф Безос, не каза точно защо е спряла услугата, но популярността на Alexa.com намалява през последните няколко години, тъй като изглежда повечето собственици на уебсайтове не се интересуват от това как ги класира Amazon.
В допълнение към глобалната система за класиране на уебсайтове, Alexa.com на Amazon или Alexa Internet също предлага пълен набор от инструменти за SEO и анализ на конкуренти със своите платени абонаменти. 

Alexa.com, Alexa Internet, има подобни функции като Google Analytics и използва технологията за проследяване на ефективността на уебсайта.
Може да се използва и за проследяване на представянето на конкурентите.
Уебсайтът също така предоставя данни за уеб трафика, глобални класации и друга информация за над 30 милиона уебсайта.

Alexa.com „взема проби от милиони интернет потребители, използвайки едно от многото различни разширения на браузъра", пише уебсайтът.
„Нашият глобален рейтинг на трафика е мярка за това как се представя даден уебсайт спрямо всички други сайтове в мрежата през последните 3 месеца", пише уебсайтът на Alexa.
Рангът се изчислява с помощта на собствена методология, която съчетава прогнозната средна стойност на дневните уникални посетители на сайта и прогнозния брой показвания на страници през последните 3 месеца.


„Ние предоставяме подобно класиране за конкретна държава, което е измерване на това как се класира даден уебсайт в определена държава спрямо други сайтове през последния месец." 

Новината идва само два дни след като всички услуги на Amazon се сринаха и повлякоха няколко уебсайта след себе си.
Прекъсването, което се случи по-рано през седмицата, продължи повече от седем часа по целия свят.

Платформата Amazon Music и Prime video, Alexa, Ring и Amazon Web Services, която предлага серия от услуги за онлайн приложения, бяха свалени.

Amazon Web Services се използва и от стотици уебсайтове.
Служителите в склада съобщиха, че цели съоръжения на Amazon са временно затворени поради прекъсванията и публикуваха снимки в Reddit, показващи нещо, което изглежда като автоматизирани рафтове, стоящи неподвижни, според The ​​Verge.