Бъдещето принадлежи на смелите и музеят в Дубай го доказва

  • Сподели:
Бъдещето принадлежи на смелите и музеят в Дубай го доказва

Седеметажната сграда е висока 78 метра и разполага с шест изложбени пространства, аудитория с 420 места и др.

От кръглия музей Гугенхайм в Ню Йорк до екстериора на футуристичната сграда Кунстхаус Грац, най-интересните музеи са известни с нещо повече от това да бъдат дом на ценни шедьоври. През 2017 г. Дубай дебютира със своя музей Etihad с екстериор във формата на ръкопис, който лесно оглави редиците на необичайни артистични пространства. Сега едно блестящо ново попълнение в града е отворено за обществеността.

Наречен неслучайно Музей на бъдещето, седеметажната сграда е висока 78 метра без поддържащи колони. Архитектите Killa Design и Dubai Future Foundation проектираха музея, който включва 1024 панела от неръждаема стомана - всички от които са направени от роботи. В космическия интериор има шест постоянни изложбени пространства, аудитория с 420 места, ресторант, кафене, магазини и паркинг.

Нисковъглеродната сграда е построена с помощта на нискоенергийни и водни инженерни решения, както и пасивна слънчева архитектура (използвайки слънчевата енергия за отопление или охлаждане) за екологично съзнателен резултат.
Внушителният фактор на музея обаче е арабската калиграфия както отвън, така и отвътре, която цитира Негово Височество шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Тя се превежда като:

''Може да не живеем стотици години, но плодовете на нашия труд ще оставят наследство дълго след като ни няма. Бъдещето принадлежи на тези, които могат да си го представят, проектират и изпълняват. Това не е нещо, което очаквате, а по-скоро създавате. Иновацията не е интелектуален лукс. Това е тайната зад еволюцията и подмладяването на нациите и народите.''

Смелата форма на сградата е избрана, за да представи страстта на човечеството към изкуствата и творчеството. Междувременно зеленият хълм, на който стои, е предназначен да представлява Земята, а овалната дупка на сградата, или празнотата, представлява необременено бъдеще – чиято цел е да вдъхновява днешните създатели и новатори. ''Музеят на бъдещето е ''жив музей'', който непрекъснато се адаптира и преобразува, тъй като самата му среда води до непрекъсната и итеративна промяна на неговите експонати и атракции'', казва Мохамед Ал Гергауи, председател на Фондация за бъдещето на Дубай.

''Музеят обединява футуристи, мислители, новатори и публика в поле от идеи, които определят света на бъдещето и оформят начина, по който взаимодействаме със света, който предстои.''

Музеят се намира във финансовия квартал на Дубай, в непосредствена близост до Emirates Towers.