Двойна премиера на EQE SUV - от Mercedes-Benz и от Mercedes-AMG

  • Сподели:
Двойна премиера на EQE SUV - от Mercedes-Benz и от Mercedes-AMG

Високите технологии и лукса срещат универсалността, това е новият EQE SUV. Той е многофункционалният вариант на ексклузивния бизнес авангард на Mercedes-Benz EQE. EQE SUV предлага иновациите на EQS, но в същото време е по-динамичен от EQS SUV. Новият EQE SUV е един от най-просторните представители в своя клас, но все пак е по-компактен от седана EQE.

С междуосие от 3030 милиметра той изостава с 9 сантиметра от бизнес лимузината. Външните размери на спортния автомобил са 4863/1940/1686 милиметра (дължина/ширина/височина). EQE SUV e четвъртият модел, след EQS, EQE и EQS SUV, използващ новата изцяло електрическа платформа - EVA2.
До 590 км пробег

Със своята модулна концепция на задвижване EQE SUV предлага мощност от 215 до 300 кВт. В зависимост от оборудването и конфигурацията, автомобилът може да постигне пробег до 590 км по WLTP. А в някои случаи, иновативният софтуер за управление на батерията, който е разработка на Mercedes-Benz, може да се актуализира и дистанционно – over-the-air.

Богато оборудване и асистиращи системи
Стандартно оборудване на EQE SUV включва асистент за вниманието и концентрацията на водача, активен спирачен асистент, активен асистент за поддържане на лентата, пакет „Паркиране“ с камера за заден ход и асистент за ограничение на скоростта. Налични са и допълнителни опции в пакет Асистиращи системи и пакет Асистиращи системи Plus.

Особено гъвкав и маневрен
Шасито на новия EQE SUV е с четири точково окачване отпред и независимо, многоточково окачване отзад. Благодарение на сравнително късото междуосие от 3030 милиметра и настройките на окачването, той е особено пъргав и маневрен дори със стандартно оборудване. Въздушното окачване AIRMATIC с регулируемо демпфиране ADS+ се предлага като допълнителна опция. А за да се увеличи просветът, автомобилът може да се повдигне с до 30 милиметра.

Като опция се предлага и завиваща задна ос с ъгъл на отклонение до 10 градуса.
MBUX Hyperscreen 
В EQE SUV ще откриете и най-новото поколение на мултимедийната система MBUX (Mercedes-Benz User Experience). С така наречения „нулев слой“ на системата потребителят не трябва да търси най-често използваните функции през подменюта или да подава гласови команди. Най-важните приложения винаги се предлагат контекстуално на началния екран. Акцент в интериора е и опционалният MBUX Hyperscreen. 

Революционната технология на фаровете DIGITAL LIGHT (опция) прави възможни иновативни функции като прожектиране на спомагателни маркировки или предупредителни знаци върху пътя. Друг акцент в оборудването е HEPA-филтърът, който пречиства постъпващият отвън въздух и е с много високо ниво на филтриране, с ефективност от 99,65%.

Удобното зареждане на EQE SUV у дома или на публични зарядни станции с променлив ток е възможно благодарение на интегрирания заряден модул с мощност 11 кВт или 22 кВт.

Новият Mercedes-AMG EQE SUV - универсален кросоувър със спортни гени 
Едновременно с премиерата на Mercedes-Benz EQE SUV спортната дивизия на немската марка Mercedes-AMG представи своята интерпретация на електрическия кросоувър. Това е първият изцяло електрически SUV със специфичните гени от Афалтербах.

Със своя спортен интериор с Dolby Atmos® и концепция за задвижване, ориентирана към Performance, това е най-универсалният електрически автомобил в портфолиото на Mercedes-AMG. Новият модел разполага с богато пространство за пътници и багаж, а двата електрически мотора, разположени на двете оси, предлагат мощност до 505 кВт или 687 к. с. Mercedes-AMG EQE SUV идва серийно с напълно променливо задвижване на четирите колела, характерното AMG въздушно окачване, завиваща задна ос и специфичната за AMG стабилизация при накланяне.

Продажбите на EQE SUV започват в средата на месец декември 2022 г., а пазарната премиера е през пролетта на 2023 г.