Как да изберете подходящи външни осветителни тела

  • Сподели:
Как да изберете подходящи външни осветителни тела

Външното осветление е важно не само от гледна точка на безопасност. То внася романтика и чар в двора ни, подчертава любими акценти, превръща градината в красива приказка през нощта. 

Следната информация ще ви бъде полезна и ще ви помогне да изберете външно осветление, ако се нуждаете от такова.

Зони на ползване

•    Градинско осветление
Общото градинско осветление може да се използва за осветяване на всичко - от цветни лехи, храсти и дървета до пътеки и декоративни елементи. То има естетична и практична функция, помага да се ориентираме в градината през тъмната част от денонощието и гарантира безопасен престой на открито.

•    Осветление за веранда
Верандата е място, на което прекарваме много време през топлите сезони. Там се събираме с приятели, вечеряме или релаксираме след работа. Можете да осигурите подходящо осветление чрез външни стенни лампи, таванни осветителни тела, вградени LED лампи или романтични фенери поставени на земята.

•    Осветяване на алеи и пътеки
Външните пътеки са от местата, където осветлението е задължително за да може да се използват вечер. Най-удачни за тях са осветителни тела под формата на стълбове, фенери, прожектори. Допълнително осветление може да се осъществява чрез вградени в земята лунички, които имат по-скоро декоративна функция.

Източници на енергия

•    Осветление, свързано към електрическата мрежа
Ако ще бъдат инсталирани в близост до входа на къщата, най-добре заложете на осветителни тела, свързани към електрическата мрежа. Това е надеждна опция, която гарантира безопасност, тъй като осветлението ще остане постоянно колкото време е нужно, без оглед на външните условия. 

•    Соларни лампи
При избор на външни осветителни тела е добре да се вземат предвид и бъдещите разходи. Достъпни и практични са соларните лампи. Те се захранват посредством слънчева енергия и се задействат самостоятелно при здрачаване.

Това ги прави енергийно ефективни и екологични. Освен това се инсталират лесно и не изискват допълнително окабеляване. Могат да бъдат премествани лесно и на практика навсякъде.

Разбира се, най-ефективно е да ги поставите на места с пряка слънчева светлина. Работят със специални акумулаторни батерии, които се сменят веднъж на няколко години.

•    Осветителни тела, работещи с батерии
Външното осветление, захранвано с батерии е чудесен вариант за краткосрочна употреба, например при организиране на градинско парти. Подходящо е също така за допълващо декоративно осветление на верандата или в градината.

Функционалност

•    Осветление за нощна охрана
Осветлението с охранителна цел обикновено се управлява от датчици за движение -PIR сензори. Идеално е както за дома, така и за офиси и бизнес сгради.

•    Прожектори за осветяване на големи площи
Прожекторите излъчват спектър от ярка светлина с широк обхват и покриват големи площи. Обикновено се монтират на стена или стълб. Служат и като охранително осветление. Подходящи са за двор, пространството пред къщата или офиса, паркинга.

•    Светлинни стълбове
Създадени за да осигуряват навигационно осветление по алеите и пътеките, стълбовете се поставят на равно разстояние един от друг за да се получи равномерно осветяване, там където има нужда. 

•    Фасадни аплици
Външните стенни аплици са универсален вариант, тъй като имат разнообрази приложения. От осветяване на стените, двора и верандата, през осигуряване на допълнителна сигурност до акцентно осветление на определени елементи като скулптури и градински декорации. Те могат да бъдат включени към електрическата мрежа, да се захранват с батерии или от слънчева енергия.

•    Паркови стълбове
Отлично решение както за личния двор, така и за паркинги на ресторанти и бизнес имоти. Парковите стълбове осигуряват ярко осветление в градината, по пътеките, около къта за отдих, на паркинга.