Карамелените тонове в дизайна - нещо, което винаги ще бъде на мода

  • Сподели:
Карамелените тонове в дизайна - нещо, което винаги ще бъде на мода

Психологията на цвета - или как различните нюанси влияят на емоционалното ни състояние.

Хората се чувстват сигурни и спокойни, когато са заобиколени от кафяво. Но защо? Заради неговите асоциации със земята: успокояващият и издръжлив елемент. 

Ултра-шикозното Пето авеню Fasano в Ню Йорк привлече Тиери Деспонт да облече луксозния им частен клуб в карамелени тонове от Loro Piana.

''Палитрата от топли цветове, които избрахме, не само подчертава уютната интимна среда на Пето авеню на Фасано, но също така допълва вече известната концепция за гостоприемство, изискана и топла едновременно'', казва Андреа Натал, генерален мениджър Vogue.

 Bessie Afnaim Corral и Oliver Corral от Arje покриха апартамента си в Гринуич Вилидж в теракотени тонове – и след това стартираха култова марка за дома по-рано тази година в абсолютно същата естетика. В Лос Анджелис Боде използва обширни шкафове от орех в новия си магазин на Melrose Avenue. Междувременно множество топ интериорни дизайнери – включително Даниел Колдинг, Атина Калдероне, Джъстина Блейкини и Марк Д. Сайкс – посочиха кафявото като цвят, който да се приветства в годишния доклад на Vogue за тенденциите в домашен декор.

"Всеки иска да се чувства близо до земята и да се утешава от нея, независимо дали става въпрос за органичен кафяв лен за дивана в семейната стая или за богато шоколадово копринено кадифе на бергери за дневната", казва Сикс пред Vogue. Неотдавна Сикс декорира дневна в Чикаго с шоколадовокафяви лакирани стени и детайли от слонова кост.

Друг фактор, който допринася за привлекателността на кафявото? Възходът на топлия минимализъм. Твърде често минимализмът - или интериорното изкуство на простотата на формите и цветовете - се интерпретира като изцяло бяло - бели дивани, бели стени, бели акценти. Безспорно красиво, да, но и сурово.

"Мисля, че хората търсят нов "стар" неутрален цвят", казва Колдинг. Колегата ѝ интериорен дизайнер Джейк Арнолд, директор на Studio Jake Arnold, е съгласен: "Моето мото е винаги кафяво, никога сиво. Кафявите нюанси носят топлина, земност и спокойствие, които са вечни и заземяващи", казва той.

Това не означава, че максималистите няма да намерят много неща, които да харесат. Сикс цитира Drawing Room на Том Шийрър в Lyford Cay Club - където тапети в цвят шоколад с палми от слонова кост оцветяват стените - като една от най-известните "кафяви стаи" в историята, както и интериорите на декоратора от висшето общество Албърт Хадли. Междувременно Ребека Гарднър наскоро пусна страхотна колекция "Grasshopper Toile Linens" в любимия си онлайн магазин Houses and Parties.

"Всички нюанси на кафявото се завръщат - от наситено шоколадово до елегантно карамелено, както за стени, така и за завеси и тапицерии. И си подхождат с всичко - от основните цветове до бижутерските тонове и други неутрални цветове", подчертава Колдинг. В момента тя прави семейна стая в шоколадова тревна покривка, съчетана с теракота и богати ювелирни тонове. 

Арнолд също така добавя, че кафявото е идеалният цвят за тези, които попадат някъде по средата на двата стила на дизайн: "Той представлява прекрасно допълнение и основа за други цветни акценти в пространството."

Джампиеро Таляфери, директор на Studio Tagliaferri и бивш творчески директор на Oliver Peoples, представя допълнителна теория: 70-те години. Бавно, но сигурно, той вижда как по-добрите отличителни белези на декора от десетилетието се промъкват обратно в домовете - и далеч не е сам: в края на 2020 г. проучване на 1stDibs сред повече от 600 дизайнери повтаря същото мнение. Логично, 70-те години на миналия век, както и днес, са били период на социални катаклизми.

"Когато гледам интериори от тази епоха, винаги имам чувството, че кафявото е нещо като неутрален цвят от онова време, затова е използвано в изобилие", казва Таляфери, припомняйки си кръглия кафяв диван във филма за Джеймс Бонд "Диамантите са вечни" от 1971 г., както и резиденцията "Стратин" на Пол Рудолф, построена през 1975 г. "Седемдесетте години определено са на мода в дизайна и там идва кафявото."

Убедени ли сте, че трябва да добавите земни акценти в собственото си пространство? Тогава има и добра новина: за разлика от някои тенденции в интериорния дизайн, кафявото ще бъде актуално винаги. Това е един от онези цветове, които винаги ще се връщат. Същността на дизайна се крие в това, че колкото и да говорим за тенденции, истинското майсторство е в способността да се създават пространства с дълготрайна употреба.