Основни стилове в интериорния дизайн

  • Сподели:
Основни стилове в интериорния дизайн

Щом сте попаднали на тази статия, вероятно обзавеждате своя апартамент или къща и желаете да научите повече за стиловете, в които можете да го направите.

В няколко основни точки ще синтезирам характеритстиките на най-популярните стилове в интериорния дизайн, така че да изберете това, което най-много ви допада като ескпресивност и да го осъществите успешно.

Основни стилове в интериорния дизайн

Модерен стил

Модерният стил се оформя между 1920 и 1950 г. и се характеризира с изчистена и семпла линия на интериора. Цветовата гама е монохромна или включва семпла комбинация от плавно преливащи цветове: кафяво-мока-бежово, бяло-сиво-черно.

Материалите, с които този стил се асоциира са стъкло, стомана и метал. Формите могат да варират от заоблени до остри и геометрични, но като цяло е важно да бъдат актуални и оригинални. 

Модерният стил е ограничен откъм аксесоари и прекалени наслагвания на предмети в интериорното пространство. Както в минимализма, и тук важи правилото "по-малко е повече".

Той еднакво добре може да се прилага както за малки, така и за по-големи помещения, тъй като е разчупен и изчистен.

Снимка: kingdesigns.info

Основни стилове в интериорния дизайн

Съвременен стил

Може би един от най-интересните стилове на интериорния дизайн е съвременният. Често го бъркат с модерния, но те са доста различни като концепция.

Основната разлика е, че докато съвременният стил е сигурно най-богатата комбинация от различни интериорни дизайни, модерният стил винаги се придържа към изчистени линии. При съвременния стил може да се наблюдават заоблени линии на обзавеждането, което е характерно за традиционния интериор, в комбинация с изчистените форми на модерния дизайн и ярките картини на поп арта.

Съвременният стил води началото си от 70-те, когато възниква именно като комбинация от няколко различни стила. Той съдържа в себе си елементи на модернизма и постмодернизма, арт деко, традициония и други стилове.

Докато при модерния стил се наблюдават повече естествени и неутрални цветове, при съвременния може да видите плавни движения от едната до другата крайност на цветната палитра. В този смисъл материалите също са микс от тези на различните стилове и можете да се натъкнете както на дърво и кожа, така и на пластмаса и стъкло в разнообразни интериорни комбинации.

Снимка: media.licdn.com

Основни стилове в интериорния дизайн

Индустриален стил

Индустриалният стил се характеризира със суров, незавършен вид на интериора. Поради това гредите и тръбите на дома задължително са видими при този дизайн. Една като акцент или всички стени обикновено се оставят неизмазани, така че да се откроява материала на грубия строеж, в най-добрия случай червена тухла.

Металът и дървото са в основата на обзавеждането в индустриалния дом, чиято главна концепция е функционалността. Ето защо и преобладаващите цветове в този стил са кафявото и сивото.

Дизайнът на мебелите и осветлението наподобява този на стари фабрики и складове, затова и винтидж обзавеждането с по-суров и функционален вид перфектно се вписва в тази атмосфера.

Като цяло индустриалният интериорен дизайн се препоръчва за големи пространства с високи тавани, особено в реновирани промишлени сгради, където всъщност се и ражда като стил.

Снимка: builderssurplus.us

Основни стилове в интериорния дизайн

Шаби шик

Това е може би един от най-популярните стилове в интериорния дизайн напоследък. Изразява се във винтидж мебели и цялостен античен вид на интериора.

Основните цветове са бяло, кремаво и всеки пастелен оттенък на основната палитра, най-вече топли цветове като розово, жълто, прасковено, но също така светло синьо, бледо лилаво и резида.

Шаби шик е перфектен за малки пространства поради преобладаващите светли цветове, които създават усещане за пространство в помещението. Основният материал в този стил е дърво, обикновено решено в антично бяло.

Шаби шик интериорът има отчетливо дамски почерк, който откриваме и в растителната орнаментика и заоблените форми на мебелите, картините и аксесоарите. Цветя, свещи, винтидж рамки и много възглавници в пастелни цветове са идеалният завършек на стаята в този стил.

Снимка: architectureartdesigns.com

Основни стилове в интериорния дизайн

Рустик стил

Наричан още селски стил, в рустика основа роля играят материали като дървото, камъка и желязото. Ето защо в този стил преобладават бежовият, сивият и кафевият цвят. Рустик обикновено се използва като интериорен дизайн за извънградски къщи и вили.

Характерни за него са стенните и подови мозайки и дърворезбата. Аксесоарите трябва да са от естествени материали като лен, памук, вълна, ратан, желязо, глина и кожа. Дървените и кожените мебели в рустик създават чувство за уют и топлина, като перфектен завършек на този вид интериор са кожения фотьойл, люлеещия се дървен стол и нейно величество камината.

Снимка: homeportfolio.com

Основни стилове в интериорния дизайн

Поп арт стил

От визията на класическата извънградска къща правим рязък завой към поп арта – несъмнено един от най-забавните дизайни в интериора. Наименованието му всъщност произлиза от думата popular (популярен), но също така може да идва и от удар (punch), тоест популярно или ударно изкуство.

Това е така, защото в поп арта имаме съчетание на ярки, дръзки цветове, които привличат вниманието и съживяват интериора. За да постигнете този ефект, достатъчно е да изберете два добре контрастиращи цвята, например лилаво и жълто или ярко розово и черно, и трети неутрален, който да ги балансира.

Мебелите при поп арта изглеждат футуристични, със заоблени форми и също са решени в ярки цветове. Поради това, основните материали, от които са изработени, са пластмасата и стъклото. Мебелите от 60-те идеално биха се вписали в този интериорен дизайн.

Основен акцент от декорацията при поп арта е голямата картина или серия от картини с ярки цветове, подобни на тези на Анди Уорхол. Обикновено на тях са изобразени женски стилизирани образи или герои от комикси, чиито цветове кореспондират с цялостната визия на помещението.

Снимка: homedesignideas.eu

Основни стилове в интериорния дизайн

Традиционен стил

Традиционният стил се отличава със своя комфорт и елегантност. Той е вечен, класически, вдъхновен от интериорния стил през 18-ти и 19-ти век. Основният материал в него е дървото, а цветовете са тъмни и наситени, като най-характерни са кафяво, червено, зелено и златисто.

Мебелите са масивни, кралски и богато инкрустирани, обикновено направени от ценно дърво като ореха, черешата и махагона. Дамаските са от висококачествени материали като кадифе, кожа и коприна, като задъжителни са тежките завеси и богато извезани големи килими.

Аксесоарите в традиционния стил са класически и антични предмети на изкуството: свещници, лампи, декоративни възглавници, статуетки, часовници, огледала и книги. Перфектен акцент може да бъде голямият кристален полилей.

При всички случаи едно от основните правила, което трябва да спазите в този интериорен стил, е симетрията. Хубаво е да намерите една централна точка в помещението (камина, телевизор, предмет на изкуството) и да разположите всички останали елементи симетрично от двете и страни.

Снимка: impressiveinteriordesign.com

Основни стилове в интериорния дизайн

Арт Деко стил

Думите, които най-често се асоциират с арт деко интериорния дизайн са стил, актуалност и лукс. Той води началото си от интериорния стил в Париж в годините между двете световни войни. В него също наблюдаваме комбинация от влияния от други интериорни стилове, сред които най-лесно разпознаваеми са арт ново, традиционния и съвременния стил.

Основните цветове в арт деко интериора са черно, сребристо, златисто, червено, бежово или мръсно бяло. Материалите и тук, както и в традиционния стил, са висококачествени и луксозни, като основно се залага на комбинации от стъкло, огледални предмети и повърхности, метал и дърво.

Що се отнася до аксесоарите, арт деко е бил повлиян от две основни събития от своето време – откриването на гробницата на Тутанкамон през 1922 г. и масовата продукция на холивудски филми. В този смисъл този тип помещения са изпълнени с модерни произведения на изкуството (абстрактни статуетки, вази, изображения) и като цяло предмети, които отразяват блясъка и лукса на царствения лайфстайл и филмовата индустрия.

Снимка: impressiveinteriordesign.com