Саудитска Арабия разкрива най-футуристичния градски план в света

  • Сподели:
Саудитска Арабия разкрива най-футуристичния градски план в света

Мегаполисът с дължина близо 170 километра обещава да побере девет милиона жители 

Изобразяване на екстериора на The Line
С малък отпечатък The Line обещава да запази 95% от околната земя. 

Преди около година и половина Негово кралско височество Мохамед бин Салман, престолонаследник на Саудитска Арабия, обяви планове за подобен на утопичен ''линеен'' град, захранван от 100% чиста енергия, добавяйки, че страната ще инвестира между 100 и 200 милиарда долара, за да превърне проекта в реалност.

Наречен The Line, новият град е описан по начин, който наподобява мястото на пост-апокалиптичен роман за YA, където жителите ще живеят без коли или улици във футуристичен ''пояс'' с дължина близо 170 км.

Закотвяйки зеления град на кралството, NEOM, жителите ще използват автономен, високоскоростен транзит, а изкуственият интелект ще подобри ежедневния живот чрез използване на данни за подобряване на инфраструктурата. 

Когато проектът бе обявен за първи път, липсваха визуални изображения на разработката. Вместо това, на обществеността беше възложено да си представи как може да изглежда този единствен по рода си град, използвайки само описания, пълни с технологичен жаргон, за да информира своето въображение.

В края на юли Негово кралско височество сподели изображения на дизайна на The Line, предлагайки по-добро разбиране на визията. Линията ще бъде широка близо 200 метра, висока около 500 метра и облечена в огледална фасада, която ще отразява заобикалящата пустиня.

Повечето от градските функции ще бъдат наслоени, което означава, че училища, домове, офиси и паркове, наред с останалата инфраструктура, ще бъдат подредени една върху друга, насърчавайки вертикално движение в допълнение към хоризонталните пътувания. 

''При стартирането на The Line миналата година ние се ангажирахме с цивилизационна революция, която поставя хората на първо място въз основа на радикална промяна в градското планиране'', каза Н.В.В.Бин Салман в изявление. ''Дизайнът, разкрит днес за градските общности с вертикални слоеве, ще предизвика традиционните плоски, хоризонтални градове, създавайки модел за опазване на природата и подобрена среда за живот.''