Безкраен ли е Космосът?

  • Сподели:
Безкраен ли е Космосът?

Спомняте ли си съвсем скорошния рекорд на Феликс Баумгартнер, който скочи от 39 км над Земята? Много хора дори нарекоха неговото постижение „скок от ръба на Космоса“. И все пак, ако сте гледали снимки, клипове или предаването на живо, сигурно сте забелязали необятността и сте усетили безкрайността...

Ако това е само „ръба на Космоса“, представете си какво би било да сте на светлинни години от Земята – можете ли? Аз не мога. Просто има неща, които трябва да се преживеят и не могат да се пресъздадат по никакъв друг начин.

В близкото минало стана популярна Теорията за Големия Космос, според която колкото и отпадъци да хвърляме в свободното пространство, те не биха му причинили вреда. Днес обаче се оказва, че хората са превърнали космическото пространство в поредното сметище за отпадъци и в момента там се носят милиони парчета изкуствени отломки. И тъй като това не е някакъв далечен проблем от бъдещето, ще ви запозная с новата „дружка“ на околната среда, а именно Екологията на Космоса.

Това ново екологично движение не е случайно, а се дължи на стряскащи факти и числа. Ето и някои от тях:

  • Американците са изброили 12 000 парчета отпадъци от стари спътници, избухнали ракети, болтове и други части от космическа техника.

  • Сред опасностите, реещи се свободно в пространството, благодарение на човешката дейност е и повече от един тон радиоактивно гориво.

  • В същото време има над 850 действащи спътника в земната орбита.

А какво всъщност означава тази информация? При сблъсък на отломка с големината на гроздово зрънце спътникът ще бъде или сериозно увреден, или напълно унищожен. А при среща с отпадък с по-големи размери много вероятно е да се стигне до експлозия и до следващо увеличаване на броя на отломките в космическото пространство.

Това също не е просто суха теория – има достатъчно случаи, които я доказват. През 2007 г. има 2 случая на спонтанно взривяване на ракети, при които се изхвърлят още хиляди замърсяващи Космоса парчета и материали. Може би се питате „И какво от това?“. Отговорът на този въпрос и други интересни факти ще намерите в продължението на „Безкраен ли е Космосът?“. А до тогава, оглеждайте се за падащи отломки от небето, защото:

The sky is no longer the limit.”  - Nixon, Richard, M.

Следва продължение…

Безкраен ли е Космосът?
Скокът на Феликс Баумгартнер от „ръба на Космоса“. Снимка: http://thesuperslice.com
Безкраен ли е Космосът?
Ракетното гориво е един от основните замърсители на Космоса. Снимка: http://bg.wikipedia.org
Безкраен ли е Космосът?
Орбитата около Земята е най-гъсто населена с отломки. Снимка: http://orbitaldebris.jsc.nasa.gov
Безкраен ли е Космосът?
Различните видове космически боклук, представени по атрактивен начин. Снимка: http://www.4us2be.com
Безкраен ли е Космосът?
Би било голяма загуба, ако замърсим и Космическото пространство. Снимка: http://www.techvert.com
Безкраен ли е Космосът?
Обединеното Кралство прилага стратегии за използване на Космоса, насочени към едновременно към устойчивост, икономически растеж и развитие на науката. Снимка: http://www.bis.gov.uk
Безкраен ли е Космосът?
А така изглежда САЩ през нощта на снимка, направена от Космоса. Снимка: http://wallpapers.jurko.net
Безкраен ли е Космосът?
Телескопът „Хъбъл“ заснема снимки директно от Космоса и ги изпраща към Земята. Снимка: http://www.smithsonianmag.com
Безкраен ли е Космосът?
Избухване, причинено от сблъсък между звезда и метеорит. Снимка: http://www.wallpowper.com
Безкраен ли е Космосът?
Изглежда непокътнат, а всъщност се превръща в сметище. Снимка: http://rendeto.info