Суейл - плаващата хранителна гора в Ню Йорк

  • Сподели:
Суейл - плаващата хранителна гора в Ню Йорк

Swale е плаваща хранителна гора, построена на върха на баржа, която пътува до обществените кейове в Ню Йорк, посрещайки посетителите да събират безплатно билки, плодове и зеленчуци. Swale се стреми да подобри качеството и отговорното използване на обществените водни пътища и земя.
"Гората" насърчава нюйоркчани да преразгледат взаимоотношенията си с екологичните екосистеми и да променят възприятията и политиките си.

"Алтернативните модели за производство на храни в общността са от решаващо значение за изграждането на регенеративни екосистеми. Искаме да продължим да представяме съвместно дългосрочни възможности за жителите на Ню Йорк да се включат в изграждането за екологична регенерация и укрепването на храната като обществено право.", пишат на своя сайт Swale.
Ню Йорк има стогодишен закон, който забранява на хората да притежават градински инструменти в обществени паркове. Наредбата също така забранява злоупотребата с всякакви растения, включително дървета, в парковете, което е слабо дефинирано, но включва събиране на продукти от овощни растения.
Това ще рече, че брането на публично отглеждана ябълка може да ви донесе 6 месеца затвор или глоба до 15 000 долара. Така изобретателната идея плаваща горска храна оживява.
Визуалната художничка Мери Матингли намира закона за малко ограничаващ, където според градския съвет хранителните пустини са причинили продоволствена несигурност за 1,4 милиона души. През 2009 г., загрижена за продоволствената сигурност в екологична общност, Мери проектира и дебютира Waterpod - плаваща скулптура, изработена от регенериран материал, който се удвоява като самодостатъчно местообитание.
Waterpod беше колкото екологичен, толкова и социален – неговите пет жители отглеждаха собствена храна, създаваха изкуство, пречистваха речната вода и в продължение на 6 месеца живееха номадски живот във водните пътища на Ню Йорк. Това беше почит към река Хъдсън и само по себе си произведение на устойчиво изкуство. Waterpod също бе упрек за зависимостта от глобалната верига за доставки и пример за това как водните пътища могат да се използват като обществено пространство и да допринесат за продоволствената сигурност.

Градската продоволствена сигурност е силно загрижена за хранителните пустини: райони, където населението няма достъп до прясна храна. В квартала може да има удобни магазини, витрини и заведения за бързо хранене, но малко пресни или питателни опции. Лишени от избор, общностите се сблъскват с проблемите на нездравословното хранене и свързаните с него заболявания. Бедността усложнява проблема и го прави неразрешим.

Така че проектът на Мери Матингли от 2016 г., Swale, беше разработка на проекта Waterpod, отговор на наредбата за обществените паркове и пример за това как могат да бъдат разгледани хранителните пустини. Swale е обществена „хранителна гора" на шлеп с размери 130 на 40 фута и е освободена от наредбата, която прави отглеждането и търсенето на храна незаконни. Така Матингли и екип от доброволци напълниха баржата с ядливи растения и посетиха кейовете из града, привличайки над 60 000 посетители.

За сезон 2017 проектът Swale беше с малко финансиране и почти пропадна, но партньорството със Strongbow го поддържаше. Пейзажът на шлепа беше подобрен и интегриран и с добавена ябълкова горичка. Сътрудничеството с Департамента по паркове на Ню Йорк доведе до допълнителни сортове растения и нисък хълм. Общо бяха добавени около 200 разновидности на растенията, включително любимите на тълпата- боровинки и ягоди. Бордовият обезсолител/пречиствател поддържаше всичко напоено, а използването на специфични трайни насаждения кондиционира почвата, за да намали нуждата от торове. И накрая, има малка оранжерия, която се удвоява като пространство за изпълнение и работилница.

Общественото участие е от съществено значение за проекта: Swale е с нестопанска цел и посетителите имат право и се насърчават да се хранят, берат и ядат храна. Целта е образование, да накара хората да се вълнуват от възможностите на публичното пространство и да развият чувство за стопанисване и собственост, както и да накарат хората да мислят за ползите от продуктивните обществени пространства. И политическата победа вече е спечелена: Департаментът за паркове на Ню Йорк обяви намерението си да разработи обществена хранителна гора на сушата.

Swale е нещо повече от оспорване на остарели закони и провеждане на реформа на политиката. Мери Матингли също го е замислила като вдъхновение за градовете по света да използват по-добре своите водни пътища, за да създадат повече обществени пространства. Храната е отлична отправна точка - тя обединява хората и може да бъде основа за по-ангажирани и по-безопасни общности. Плаването на хранителна гора и пренасянето ù директно в хранителните пустини е невероятна отправна точка за по-здравословни и по-продуктивни градове.