Юкихиро Кимура, който превръща памперсите в гориво

  • Сподели:
Юкихиро Кимура, който превръща памперсите в гориво

Докато светът се фокусира върху намаляване на количеството горивна енергия Юкихиро Кимура намира начин да превърне боклука в гориво. Годишно се произвеждат около 20 милиона памперси и техните отпадъци бързо се превръщат в кошмар за околната среда. Един човек обаче открива нова възможност и рискува всичко в името на нейното осъществяване.

"За първи път идеята ми хрумна през 2004 г., когато разбрах, че памперсите се третират като горими отпадъци. Това означаваше, че можем да ги използваме като гориво. Така се стигна до развитието на проекта, в който вложих цялата си страст, време и средства, за да успеем. Всички ме питаха дали си струва. Защо ми е да поемам такъв риск? Шест години по-късно създадохме първата машина, която да прави точно това.", казва Кимура, главен изпълнителен директор на Super Faiths, пред DW.

Машините на Super Faiths могат да превърнат използваните памперси от деца, домакинства, болници и старчески домове в горивни пелети с почти пепеляв цвят без мирис. Използваните пелени преминават през интензивно настъргване, ферментация, сушене и нагряване, което убива всички останали бактерии в тях. 
След този процес пелетите се изпращат в котли на биомаса за подгряване на водата или генериране на електричество.

Тъй като памперсите не съдържат незапалими материали, те са отличен източник на гориво, състоящ се от 60% целулоза, 30% пластмаса и 10% изключително абсорбиращ полимер.
Всеки един от процесорите, които се наричат SDF системи, могат да обработят около 600 кг. използвани памперси на ден.