Да си принтираме градина?

  • Сподели:
Да си принтираме градина?

С напредването на технологиите, екологичнaтa страна все по-често е добре премислена. Изненадващо, нашумялото напоследък 3D принтиране ще има основна роля в съживяването на големите градове и заменянето на сивия бетон със зелени градини. 

Представете си живи цветя и билки, извиращи от принтер! А сега си представете да са по ваш дизайн, в нестандартна форма и комбинация!

Компютърният специалист Юихиро Такеучи (Yuichiro Takeuchi), който работи за Sony Computer Science Laboratories, Inc., през септември 2014 представи своя софтуер, с който с помощта на 3D принтер отпечатва основа от прежда, в която са и самите растителни семена. Само след няколко седмици растенията порастват на принципа на хидропониката, но подредени в желаната форма – триъгълник, кръг, тяло на животно и всичко, което ви хрумне!

За момента 3D принтирането на градини е подходящо за по-малки пространства. Създателят Юихиро Такеучи обаче си планира да разработи технологията, така че да е приложима за големи форми, върху които да се засаждат дървета, плодове и зеленчуци.

Освен красотата и функционалността на тази печатна иновация при използването й в офиси, където се счита, че ще спомага за увеличаване на производителността чрез отделянето на кислород, резултатът е лесно постижим и забавен, така че да е по вкуса на всеки. Като допълнение една от мащабните цели за близко бъдеще е намаляване на въглеродния отпечатък в големите градове. Как?

В момента твърде много покриви, алеи, дори стени на сгради са скучни, сиви и пусти. Бързото, значително по-евтино и улеснено създаване на по-мащабни зелени пространства като покривите на многобройните сгради ще доведе до намаляване на въглерода. В Япония например светулката е много обичано животно, заемащо важно място в културата на нацията, но тя се среща само в незастроени части. Новите градски градини ще създадат местообитание не само за светулките, но и за застрашените от изчезване пчели, и те ще могат да живеят в своите кътчета, незасегнати от бетонната джунгла.

Звучи добре, нали? Оставаме в очакване Юихиро Такеучи да изпълни плановете си и да разработи този голям, високоскоростен 3D принтер, който ще направи всичко това възможно и достъпно.

Да си принтираме градина?

Принтираната прежда по зададената форма. Снимка: businessinsider.com

Да си принтираме градина?

Принтираната прежда по зададената форма. Снимка: businessinsider.com

Да си принтираме градина?

Всякакви дизайни, дори под формата на панда! Снимка: 3dprint.com

Да си принтираме градина?

Снимка: businessinsider.com

Да си принтираме градина?

Снимка: 3dprintigo.com