Екологично чисти продукти за коса

  • Сподели:
Екологично чисти продукти за коса

Шампоаните и балсамите за коса, които се правят от обикновени съставки, далеч не означава, че са напълно безвредни. Шампоаните са предназначени да разпенват обилно косата ви и да постигат така наречения „скърцащ" ефект на чистота. Балсамите пък са проектирани да добавят влага, без да оставят остатъци от масло.
Това обаче е постижимо благодарение на вредни съставки като сулфати, силикони, парабени, SLS и други токсични химикали.
Тези съставки не само засягат скалпа и косата ви, но биха могли да нарушат и хормоналния ви баланс.
Наред с използването на химикали, повечето от обикновените шампоани и балсами се продават на пазара в пластмасови опаковки, които не само замърсяват околната среда, но и променят химичния състав на самите шампоани и балсами.

Има ли екологично чисти продукти за коса?

• Съставки от органичен шампоан и балсам: очаква се съставките да са чисти, с етичен и естествен произход и с малко или никакви химикали. Тези видове шампоани и балсами обикновено са доста нежни към кожата и косата, което ги прави идеални и за чувствителен скалп. На подобни опаковки обикновено пише и, че не е допусната животинска жестокост.

• Екологична опаковка за шампоан и балсам: опаковката също играе важна роля за производството на продукти за коса с нулеви отпадъци. Пластмасовите опаковки имат лошо въздействие върху здравето ни и околната среда. Преминаването към екологична опаковка на даден козметичен продукт елиминира употребата на пластмасови такива.

Всяка година близо 552 милиона опаковки от шампоан се оказват на депото за отпадъци, което е равно на 1164 футболни игрища.
Сега си представете какво ще се случи с цифрата, ако към нея добавим броя на балсамите, маските за коса, стилизантите и въобще всички продукти, свързани с грижата за косата ни.
А къде остава грижата за околната среда в това уравнение?