Леонардо Ди Каприо с нова стъпка в борбата с екологичните проблеми

  • Сподели:
Леонардо Ди Каприо с нова стъпка в борбата с екологичните проблеми

Актьорът, природозащитник и дългогодишен еко активист Леонардо ди Каприо инвестира в двойка стартиращи предприятия за култивирано месо и се присъедини към техните консултативни съвети.

Защо това има значение?
Култивираното месо, което се отглежда от животински клетки, е все още в ранен стадий и предизвика критики от страна на някои еколози, но участието на Ди Каприо дава тласък като един от най-известните световни активисти в борбата с екологичните проблеми.
Ди Каприо ще инвестира неразкрити суми в холандския стартъп "Mosa Meat", който направи първия в света клетъчен хамбургер, и израелската "Aleph Farms", която произвежда първата пържола на клетъчна основа.

„Един от най-въздействащите начини за борбата с климатичната криза е трансформирането на нашата хранителна система. "Mosa Meat" and "Aleph Farms" предлагат нови начини за задоволяване на световното търсене на говеждо месо, като същевременно решават някои от най-належащите проблеми на настоящото индустриално производство на говеждо месо. Гордея се, че съм инвеститор в такива компании за устойчивост." - казва в своето изявление Леонардо ди Каприо.

Според доклад от 2013 г. на Организацията на ООН по храните и земеделието (ФАО), месото и млечните продукти представляват 14,5% от глобалните емисии на парниковите газове.
Говеждото месо, което и "Mosa", и "Aleph" се стремят да отглеждат от клетки, има най-големия отпечатък на парникови газове от всички видове храни, отчасти защото говедата произвеждат значителни количества силно загряващ газов метан, когато смилат храната си.
Култивираното говеждо месо, което включва отглеждане само на частите, които потребителите ще ядат, а не на цяло животно, няма този проблем, въпреки че на сегашния си етап на развитие изисква значителни количества енергия.

"Инвестицията на Ди Каприо потвърждава нашата пътна карта за въвеждане на нова ера в производството на месо, която помага в борбата с изменението на климата и запазването на нашата ценна планета", казва Дидие Тубия, главен изпълнителен директор и съосновател на "Aleph".

Някои природозащитници твърдят, че натискът за култивирано месо е „прекалено инженерно решение на проблем, който можем да решим, като променим диетата си" на повече храни на растителна основа, както писа авторът Джени Клийман в "Guardian" миналата година.
ФАО прогнозира, че глобалното потребление на месо ще се увеличи с повече от 1% тази година, докато главният изпълнителен директор на "Mosa Meat" Маартен Бош отбелязва, че "се очаква консумацията на месо да се увеличи между 40-70% до 2050 г. с ужасни последици за планетата".

Изводът: имприматурата на Ди Каприо може да помогне да се убедят скептичните природозащитници, че, както казва Бош, „устойчивият избор ще бъде лесен", което може да бъде по-ефективно от това да убедим любителите на месото да се откажат от бургерите си.