Как можеш да спасиш света в пет стъпки (и с усмивка)

  • Сподели:
Как можеш да спасиш света в пет стъпки (и с усмивка)

Живеем във време, в което хората смятат, че е по-лесно да търсят живот на други планети, отколкото да оправят този тук. "Безнадеждно е..." би си казала всяка заблудена овца от стадото ни. "То дори и аз да започна да си хвърлям боклука разделно, кел файда като съседът Гошо не го прави!"

Да, ама ефектът на доминото в случая е пагубен, защото всеки може да си каже така. Това е най-лесното. Ние, българите, открай време се славим с факта, че девизът на живота ни е "’Ма не съм само аз!" или "То аз да съм зле, ама другите да са по-зле."

Именно този начин на мислене на средностатистическия българин е главната причина народът ни да бъде хронично недоволен. Но има и добра новина: поправимо е! И ако си мислиш, че твоите действия нямат значение, напротив - имат и то голямо!

Достатъчно е да въздействаш на един човек, който да се промени в положителна посока и ей’ го на! Веригата е задвижена! Само че внимавай: нека примерите, които даваш, да бъдат позитивни, а не обратното!

И така, по същество – как ТИ, един обикновен средностатистически работник, ученик, студент или мързел на свободна практика можеш да спасиш света, докато си седиш на дивана или пазаруваш, и то без да трябва да измислиш ваксина за Коронавируса?

Всеки може да е супергерой и да спаси света. Начини има много, желанието е важно!

{GALLERY}

А ти как помогна за спасяването на Земята днес?

П.С. Как казвате във Вашия район: сакче, торбичка, найлонка? Очаквам интересни думи в коментарите под материала.

Как можеш да спасиш света в пет стъпки (и с усмивка)

Да, разбирам, че да бъркаш в боклука пред блока и да крачиш от жълтия до зеления контейнер сънен и замръзнал не е най-приятното нещо на света, но е наложително.

Мога да ти издам един трик: за да ти е по-лесно (стига да имаш нужното място и желание), можеш да си купиш няколко кошчета и разделното изхвърляне да започне още от кухнята! Така периодично ще хвърляш боклука в правилния контейнер без познатите притеснения и неудобство!

Да, от "Чистотата" може да събират отпадъците с един и същи камион, но методите за обработка на сметището са различни. А и да не се лъжем, чувството да си хвърлиш боклука на правилното място е мега удовлетворяващо!

Снимка: ElisaRiva / Pixabay.com

Как можеш да спасиш света в пет стъпки (и с усмивка)

Реално още се среща "Най-здравата торбичка", което донякъде си е еко, защото също се използва многократно (дори многогодишно, ако съдим по бабите), но да не забравяме от какво е направена!

Всеки знае, българите сме доста креативни и с нашумяването на темата за устойчив живот се появиха и доста красиви дизайни на платнените торбички. А ако твоята е безцветна, можеш сам да си я нарисуваш! Аз лично имам десетки торби, но лошото е, че винаги ги забравям.

Въпреки това НИКОГА не вземам найлонова – награбвам всичко, както мога, пъхам в джобове, в качулка, изтървам половината неща, мъча се като Сизиф в Ада по пътя до вкъщи, но трябва да съм еко и това е! (Неведнъж баща ми си е тръгвал от магазина, все едно не е с мен)

Отскоро имам и по-малки платнени торбички за плодовете от веригите. Досега лепях етикетите директно върху кората. Погледите на сърдитите продавачки, когато бананите намокрят лентата: безценни! А как се купува кило домати без "сакче", както му викаме в Габрово, няма да коментирам!

Снимка: Goldencreation / Pixabay.com

Как можеш да спасиш света в пет стъпки (и с усмивка)

Спри да спонсорираш компаниите! Те произвеждат бутилките, не водата! Да, може да ти се струва "множко" да дадеш 7-8 лв. за метално или стъклено шише за многократна употреба (няма да коментирам въпроса, че съм виждала и за 60 лв.), но то ще ти е от полза толкова време, през което със сигурност ще си избиеш парите, с които иначе ще си купуваш пластмасови.

А ползите от устойчивите бутилки са много:
1) Готин си. Никой не би се загледал в теб, ако си пиеш от нормална пластмасова бутилка, вместо от ярко жълта метална такава, брандирана с костенурки, нали?
2) Не поемаш микропластмасата, съдържаща се във водата от другите бутилки.
3) Някои ресторанти, където водата е питейна, предлагат безплатната опция "Refill". Но не забравяй, че в България има и над 800 минерални извора, така че ще намериш някоя чешма.
4) В някои кафенета тип "Coffee-to-go" предлагат отстъпка, понеже реално не си купуваш чашката за еднократна употреба.
5) Можеш да си избереш дизайн и да създаваш много нови спомени с бутилката си! Все пак често ще я изтърваш (ако си от този тип "джаста-праста" хора, като мен, препоръчам метална, а не стъклена такава!) и драскотините ще ти останат за спомен!

Снимка: evita-ochel / Pixabay.com

Как можеш да спасиш света в пет стъпки (и с усмивка)

Да, всички имаме доста проблеми и със сигурност не ни е до това да мислим дали сме спрели ютията или лампите, но трябва! Е, 99% от българите нарочно оставяме една лампа светната, че ако някой крадец реши да влезе, да си мисли, че има някой вкъщи. Но това не трябва да е така по цял ден!

Часът на Земята е на 28 март. Кой ще се включи, като изгаси осветлението в продължение на 1 час от 20:30?

Снимка: PIRO4D / Pixabay.com

Как можеш да спасиш света в пет стъпки (и с усмивка)

Спирай водата в домакинството като цяло. Ще се опитам да бъда кратка:
Четка. Паста. Пускане на вода. Спиране на вода. Миене. Пускане на вода. Жабурене. Спиране на вода.
А не: Четка. Паста. Пускане на вода. Миене. Жабурене. Спиране на вода.

Нормално човек трябва да си мие зъбите поне два пъти на ден по около две минути, което е четири минути на ден, по 30 дена в месеца, това са 120 минути! Тоест 2 часа пусната вода на вятъра!

Дано горките хора от Африка не разбират! Както и тези от районите с режим на водата.
Същото важи и за душа! Дори и ако се къпеш само в неделя!

Снимка: KrysMantovani / Pixabay.com