Колко е чудна нашата планета

  • Сподели:
Колко е чудна нашата планета

Светът е пълен със странни и чудати места, за които повечето от нас не са чували. Някои от тях са като излезли от приказен комикс или фантастичен филм, който ни пренася в неземни измерения и ни кара да се зачудим това наистина ли се намира на нашата планета. Ето защо реших да ви представя някои от най-странните места в света, които заслужават внимание. 

Салар де Юни, Боливия

Това е най-голямата солена равнина в света. Намира се в югозападната част на Боливия. Създадена е в резултат на сливането на няколко праисторически езера. За разлика от повечето пустини, които имат пясък в изобилие, Салар де Юни е покрита с блестяща бяла сол. Сюреалистичния пейзаж се допълва от няколко малки островчета, които засилват нереално красивото езеро, покрито с дебел пласт сол. 

Най-добрият начин да се насладите на извънземната красота на Салар де Юни е да се отправите на разходка с джип 4х4. Подобни пътувания обикновено включват и една нощувка в скромна хижа, затова е препоръчително да се носят топли дрехи и спален чувал. 

Вратата към Ада, Туркменистан

През 1971 г. група съветски учени направили басейн с цел търсене на природен газ. Платформата им обаче пропаднала в пустинята и от страх да не изтекат вредни газове кратерът бил подпален. Днес, 44 години по-късно огънят продължава да гори и да всява смут и недоумение. 

Местните хора го наричат "Врата към ада", защото наистина изглежда като пъкъл чиито огън може да погълне всичко за секунди. Огнената яма се намира край малкото селце Дервезе, в пустинята Каракум и днес се е превърнала в туристическа атракция, която привлича все повече любознателни пътешественици.

Пещерите Уйатомо, Нова Зеландия

Те са една от най-невероятните забележителности на територията на далечна и екзотична Нова Зеландия. Повече от 120 години Уайтомо привлича посетители от близо и далеч благодарение на своите невероятни варовикови образувания и луминсцентни светулки. Подземната пещерна система се намира под един от плодовитите земеделски райони на Нова Зеландия.

Разходката под земята се провежда с водач, който показва на смаяните посетители величествените пещери и чудните сталактити и сталагмити. Част от пещерното приключение включва разходка с лодка през осветената от хиляди малки светулки пещера.

Каньо Кристалес, Колумбия

Уникалното биологично чудо Каьо Кристалес е известна още като "реката на петте цвята" и "реката, която избяга от рая". През по-голямата част от годината реката не се различава по нищо от другите реки по света. Легло от скали, покрити в скучни зелени мъхове, кристална студена вода. За едни кратък период от време обаче реката сякаш заживява в една жизнена експлозия от цветове.

По времето, когато сухия сезон отстъпва място на дъждовния, уникалните водни растения и алги я превръщат в най-чудната река в света. Растението ендемит Macarenia clavígera обагря в червено, зелено, лилаво или розово в зависимост от количеството светлина, което прониква под водата. Речните скали се покриват с пъстроцветен килим с клавигера.

Скритият плаж на остров Мариета, Мексико

Островите Мариета са сформирани от вулканична дейност в продължение на хиляди години, днес те са защитен резерват за птици и много морски видове. На един от островите се намира идиличният плаж, който отстои на около 20 морски мили от известният мексикански курорт Пуерто Валярта. Този плажен рай е скрит в дупка в земята. Ето защо той носи името "Скритият плаж" или "Плажът на влюбените".

Това природно чудо е останало недокоснато от човешка ръка в продължение на десетилетия. За да достигнете до райското кътче, трябва да плувате през къс тунел, който ще ви отведе до зашеметяващия плаж. Много местни туроператори предлагат екскурзии до "скрития плаж" с възможност за гмуркане и разходка на романтични плаж.

Вълната, САЩ

Тази скална формация, приличаща на огромна вълна, се намира в САЩ близо до границата на щатите Аризона и Юта. Районът е известен с колоритните, вълнообразните форми и непроходими тунели.

Нужна е добра физическа подготовка и опитен водач, който да покаже на авантюристите и най-скритете кътчета от този пясъчно-скален феномен. Всяко услие обаче си заслужава. Убедете се сами!