На път с калейдоскоп

  • Сподели:
На път с калейдоскоп

Небето е синьо, тревата - зелена…но не навсякъде. Някои места са просто по-ярки и по-шарени, като хората. Ето няколко цветни предложения от мен:

Червеният бряг

Разположен е в делтата на река Лихай, на около 30 км югозападно от град Панджин в Китай. Името на района идва от самия му облик, който се дължи на вид морски плевел, прецъфтяващ в солената почва. Бурените започват да растат през април или май и тогава са в зелен цвят.

Умирайки през есента, те придобиват тази огнена окраска и тогава брега изглежда все едно е покрит с безкраен червен килим. По-голямата част от Червения бряг е резерват, затворен за обществеността. Има и малка част, която е достъпна за желаещите да се доближат до този природен феномен.

Памуккале

Място, което привлича туристите заради причудливи, вкаменени, ослепително бели каскади и топлите минерални извори. Действието на горещите извори, съдържащи калциев окис, довежда до образуването на варовикови отлагания върху скалистите тераси. Горещите извори Памуккале извират от недрата на планината Кал Даъ.

Водата с температура 37° се спуска в изумителни каскади надолу по поредица от около сто тераси. Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. Повечето имат ослепително бял цвят, но някои са жълтеникави или кафяви. За съжаление, замърсяването на околната среда се отразява върху свежестта на цветовете.

Езерото Хилиър

Покрай южното крайбрежие на западна Австралия се намира група от стотина острови, известни като архипелага Решерш. На един от тях, наречен Средния остров се е сгушило езерото от мечтите на Барби в розов цвят. Езерото Хилиър е било открито и картографирано през 1802 г. от британския мореплавател и изследовател Матю Флайндърс.

През 1950 г.учените изследвали водите на езерото, за да установят на какво се дължи необикновеният им цвят. Надявали се да открият особения вид водорасли - Dunaliella Salina, образуващи червения пигмент и виреещи в други подобни австралийски езера. Но пробите от водите на Хилиър не съдържали такива водорасли и причината за цвета му си остава загадка.

Лавандулови полета

Тази лилава приказка може да се наблюдава не където и да е, а именно на българска земя. Силният аромат на лавандула се носи из Долината на розите в подножието на Стара планина.

В доклада от 2011 г. френска фирма производител на парфюми потвърждава, че България е била на първо място в света с 45 тона лавандулово масло, докато Франция е произвела 25-30 тона. Двете страни осигуряват три четвърти от световното производство.

Езерото Абрахам

То е изкуствено езеро, създадено по горното течение на река Северен Саскачеван в подножието на Канадските скалисти планини, в западната част на провинция Алберта, Канада.

Езерото е интересно с рядко явление - издигащите се от дъното му балончета замръзват и го покриват, което създава една наистина уникална гледка.

Полярното сияние

Това е оптичен феномен, наблюдаван в небето над полярните райони на Земята, образуващо се вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата.

Полярните сияния са в основата на много легенди и митове на северните народи. Викингите вярвали, че сиянията са воини, препускащи на коне през небето, а според ескимосите добри духове палят светлините, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдния свят.

На път с калейдоскоп

Памуккале

Снимка: LoggaWiggler / Pixabay.com

На път с калейдоскоп

Лавандулови полета

Снимка: Hans Braxmeier / Pixabay.com

На път с калейдоскоп

Полярното сияние

Снимка: Janina Bienkowski / Pixabay.com

На път с калейдоскоп

Полярното сияние

Снимка: Free-Photos / Pixabay.com