Песента на бамбука и вятъра

  • Сподели:
Песента на бамбука и вятъра

Какво си представяте, когато чуете думата гора? Предполагам, че най-честият отговор ще е много дървета на едно място. А какво си представяте, когато чуете бамбукова гора? Този път отговорът ви трябва да е по-различен, защото бамбукът всъщност е огромна трева!

Въпреки това този „благородник” от растителното царство има по-висока якост от много стоманени сплави, много по-издръжлив е на натиск от различни бетони и е несмилаем от термитите. Освен здравината и еластичността му, това е материал, който не само е част от природата, но е и нейн приятел в екологичния смисъл на думата.

Това не е случайно! Дължи се на факта, че за 24 часа някои видове бамбук порастват с от 20-30 см до 120 см при други представители, което го прави възобновим източник №1! Дори отрязан, бамбукът ще достигне старите си размери само за 6 месеца, процес, който при дърветата продължава между 30-50 години. В случая на това тревисто растение, рязането не само не е вредно, но дори действа укрепващо, когато се прави на определени периоди от време.

Въпреки възобновяемия си характер, тази древна форма на живот се намира под опасност от изчезване заради неконтролируемото обезлесяване. Като последствие много животински видове, непосредствено свързани с бамбуковите гори също ще пострадат – едни от най-известните са лемурите, пандите и планинските горили.

Именно заради това реших да ви разкажа малко повече за бамбука, в миналото приеман като символ на мъдрост, решителност, почтеност, дълголетие, чистота и приятелство, а днес - просто като даденост. Важно е да оценим качествата му преди да е станало твърде късно, защото освен огромните икономически ползи, екологичните не се ограничават до бързия растеж.

За отглеждането на този тревист гигант не са необходими никакви пестициди или други химикали, всичко се случва съвсем естествено. И не само това - бамбуковата гора отделя 30% повече кислород и поглъща 70% повече въглероден диоксид отколкото същия размер гора от дървета. Тези факти веднага превръщат този материал от "приятел на човека" в китайската култура в оръжие срещу глобалното затопляне.

За да ви посветя в света на бамбука, ще ви отведа в една от най-популярните гори в Япония, на 30 км от Киото. Гледката е не само впечатляваща, тя е респектираща и поучителна. Човек осъзнава колко силна е природата – на пръв поглед спираща дъха, а под повърхността едновременно мощна и уязвима. Но когато става въпрос за бизнес и пари, емоцията и мирогледът често отстъпват път на интересите.

Пожелавам на всеки от вас да посети това приказно кътче в Япония и не само да види, но и да чуе… да чуе мелодията на вятъра, свирещ по стъблата на бамбука. И да не си помислите, че това е просто художествена измислица. Песента на природата е съвсем истинска и дори е номинирана от японското правителство като един от „стоте звука на Япония, които задължително трябва да бъдат съхранени”!

Макар и наистина световно призната, бамбуковата симфония не е единственото природно творение. Но за да видим, чуем и усетим и други такива, трябва да се научим да гледаме отвъд очевидното, да се заслушваме със сърцето и душата, за да почувстваме връзката с околната среда, защото ние сме част от нея... Нека прочистим възприятията си и да чуем какво ни казва тя - в този случай една прекрасна мелодия, която в никакъв случай не трябва да оставяме на произвола на човешката алчност и безотговорност.

Песента на бамбука и вятъра

Снимка: Free-Photos / Pixabay.com

Песента на бамбука и вятъра

Снимка: Walkerssk / Pixabay.com

Песента на бамбука и вятъра

Снимка: janeb13 / Pixabay.com

Песента на бамбука и вятъра

Снимка: oadtz / Pixabay.com

Песента на бамбука и вятъра

Снимка: mdrosenkrans / Pixabay.com

Песента на бамбука и вятъра

Снимка: Free-Photos / Pixabay.com

Песента на бамбука и вятъра

Снимка: Nick115 / Pixabay.com

Песента на бамбука и вятъра

Снимка: ivabalk / Pixabay.com

Песента на бамбука и вятъра

Снимка: 7103983 / Pixabay.com

Песента на бамбука и вятъра

Снимка: 12019 / Pixabay.com

Песента на бамбука и вятъра

Снимка: PublicDomainPictures / Pixabay.com

Песента на бамбука и вятъра

Снимка: Aloha_Mahalo / Pixabay.com