Плачът на цветята

  • Сподели:
Плачът на цветята

Растенията също може да плачат. Тези флорални сълзи си имат дори име – Гутация (от латинската дума гутта (gutta) – капка). Плачът на цветята е физиологичен процес, при който корените на растенията поглъщат повече вода, отколкото листата изпаряват. Тогава излишната вода се отделя от листата под формата на капки.

Сълзенето е признак, че относителната влажност на въздуха е голяма. 

Плачът при растенията може да се наблюдава по всяко време на годината. Това става най-често нощем или рано сутрин, по време на мрачно, облачно или тихо време, преди дъжд.

Ето още няколко интересни факти за глутацията:

- Когато листата плачат или просто са се накичили с огърлица от малки бистри капчици, значи са в процес на гутация. Това явление се забелязва както по листата на дърветата, така и по тревата.

- Не бива да се бърка гутацията с росата, която се кондензира от атмосферата на повърхността на растенията.

- През тъмните часове на денонощието не протича процес на сълзене. Тогава порите, които се намират в листата и стеблата на растенията и работят за естествената фотосинтеза, са затворени.

- Слабата осветеност и високата влажност са идеална среда за гутация.

- Гутацията е обичаен процес за много растения в тропическите гори. Най-често се наблюдава при млади растения.

- Сред дърветата, тревистите и декоративните растения има немалко "синоптици", които предсказват времето като "плачат". Те започват да плачат часове, дори два-три дни преди климатичните промените. Едно от растенията, което предсказва времето, плачейки, е калата. Понякога може да се наблюдава следното: навън е 30-40-градусов студ, а от краищата на големите изумрудени листа на калите започват да падат една след друга прозрачни капки. Калата плаче, значи 1-2 часа времето ще се затопли.