Ротердам строи мостове от пластмаса

  • Сподели:
Ротердам строи мостове от пластмаса

Когато става дума за архитектура и дизайн, холандският пристанищен град Ротердам не е известен с това, че се придържа към традиционните практики. Един град, в който иновативността и креативността са от изключително значение. Всъщност може да се каже, че Ротердам е един уникален град и трудно може да бъде сравнен с друг.

Предвид казаното досега, не би трябвало да ни изненадва това, че управниците на града са решили да подходят по нетрадиционен, но изключително интелигентен и предвидлив начин спрямо един голям инфраструктурен проект, който се състои в постепенното подменяне на мрежата от застаряващи, дървени мостове за пешеходци и колоездачи в града. Вместо да се доверят на традиционното дърво или пък да изберат стоманата и бетона за строежа на новите мостове, Ротердам избира пластмасата.

Макар че идеята за мостове, построени от пластмаса може би не изглежда логична за повечето хора, трябва да отбележим факта, че управниците на Ротердам всъщност сериозно обмислят тотално да елиминират асфалта и да павират улиците с пластмаса от рециклирани бутилки за вода.

Идеята за павирането с пластмаса е все още във фаза на обмисляне, но строенето на пластмасови мостове е в действие от 2009 година насам, когато в града се появява първият пешеходен участък от подсилен с влакна полимер (FRP) – пластмасов композитен материал, подходящ за различни цели.

Има общо 850 моста за пешеходци и колоездачи, които пресичат многото канали на Ротердам. До този момент, около 90 от тях – най-вече стари мостове, които са станали почти неизползваеми и опасни за населението – са подменени с ултрамодерни мостове от пластмаса, което прави Ротердам световната столица на пластмасовите мостове. Тъй като състоянието на старите, дървени мостове продължава да се влошава, градът планира да продължи със заменянето им с мостове от пластмаса.

Текстът продължава след снимките.

{GALLERY}

Наскоро сайтът fastcoexist.com публикува интервю с един от управниците, които се грижат за имплементирането на всички нови еко идеи в Ротердам – Дейв Геенсен (Dave Geensen). Той говори за предимствата на мостовете от пластмаса пред тези от бетон и стомана.

Макар че тези нови мостове са безопасни и стабилни, пешеходците ги усещат като "странни" докато вървят върху тях, което е напълно естествено. "Хората може да усетят първоначално, че самият мост се клати леко. Това е нещо, с което трябва да се свикне, но не сме получавали оплаквания." – казва Геенсен.

Липсата на оплаквания е доста добра новина, тъй като предимствата на строежа на мостове от леки, пластмасови композитни материали, са огромни. Едно от предимствата е скоростта. Строежът на традиционните мостове от дърво, стомана и бетон отнема доста време – седмици, дори и месеци.

Един пластмасов мост, както самият Геенсен обяснява, може да бъде сложен в рамките на един ден. Тази изключителна ефикасност спестява ценно време, пари и ресурси. "Става дума за много лек материал, което го прави много лесен за имплементиране." – добавя той.

Към скоростта можем да прибавим още едно сериозно преимущество на пластмасовите мостове - издържат изключително дълго време и не изискват особени усилия за поддръжка в сравнение с традиционните мостове. Поправката на мостовете и поддръжката им е бърза, лесна и евтина, като нуждата за тяхното подменяне на всеки 20-30 години е нулева. Един дървен мост трябва да се сменя на всеки 25-30 години, докато мостът, направен от пластмасов композитен материал, може да издържи цял век.

"Нашата голяма цел беше да изградим мостове от материали, които не изискват скъпа поддръжка и които могат да издържат повече от цял един човешки живот." – казва Геенсен.

С всичките си предимства, тези мостове имат и един недостатък. Въпреки тяхното дълголетие и лесна поддръжка, мостовете от пластмаса на нефтохимическа основа няма да спечелят награди за своята устойчивост. Въпреки това, направата на стомана и бетон изисква много повече енергия в сравнение с пластмасовите композитни материали, така че това е още едно предимство на подсиления с влакна полимер. Производителите на композитни материали дори продължават да експериментират с екологични материали с надеждата, че възобновяемите, растителни материали в крайна сметка ще изместят петрола.

Ротердамската компания Fiber Core Europe си партнира с града за строежа на нови мостове, които, както самата компания отбелязва, могат да бъдат преместени лесно в случай, че трябва да се направят промени в градската инфраструктура. Освен, че мостовете могат да издържат около век, те са и напълно податливи на рециклиране, когато са вече към края на своето съществуване и полезност. Само през 2013 година, Fiber Core е построила 32 нови моста за пешеходци в Ротердам.

Като допълнение към мостовете за пешеходци и велосипедисти, Fiber Core също е разработила и построила мостове от пластмасов композитен материал, предразположени към по-сериозно натоварване, за превозни средства в Холандия и чужбина. Тъй като не само хората имат нужда от мостове, компанията е построила и специални "еко канали" – специални мостове, създадени с идеята да помогнат на животните да пресичат безопасно опасните, по-натоварени пътища.

Снимки: Fiber Core Europe 

Ротердам строи мостове от пластмаса
Ротердам строи мостове от пластмаса
Ротердам строи мостове от пластмаса
Ротердам строи мостове от пластмаса
Ротердам строи мостове от пластмаса
Ротердам строи мостове от пластмаса