Съвети за щастие

  • Сподели:
Съвети за щастие
След като проучи местата по света, където хората живеят най-дълго, научният сътрудник от National Geographic и авторът на бестселъри, Дан Бьотнер, насочи вниманието си към локациите, където хората живеят най-щастливо. Защо хората в Дания, Коста Рика и Сингапур съобщават, че са по-щастливи от нас? Още отговори по темата прочетете в настоящето интервю. 

Какво прави щастието?

- Има няколко огромни бази данни по целия свят (Gallup е най-голямата), които използват данните от проучванията за оценка на щастието. Самото щастие е безсмислен термин, защото не можем да го измерим. Компонентите на щастието са:

Гордост: Тук става въпрос за това как оценявате живота си като цяло. Доколко сте доволни от работата си? От семейство? Финансово обезпечени ли сте? Гордее ли се майка ви с вас? 

Удоволствие: Спомняте си само около 2 % от живота си - върхове като брак, успехи и падения. Не си спомняте повечето подробности или какво сте обядвали миналия вторник. Така че, ако ви помоля да помислите за живота си и да ми кажете колко сте щастливи, вие използвате само около 2 % от паметта, за да направите оценка. 

Цел: Колко често използвате силните си страни, за да правите това, което правите най -добре? Колко сте ангажирани с живота си?

Дали един компонент на щастието е по-важен от останалите?

- Важно е да живеете с чувство за цел и да изпитвате някаква радост всеки ден, но не за сметка на цялостното удовлетворение.

Какво е общото между най-щастливите места?

- Няма такова нещо като щастливо място, където всички да са магически усмихнати и да купонясват през цялото време. Необходима е работа, за да се създаде наистина щастливо място и винаги е резултат от просветени лидери. Преди около петдесет до сто и петдесет години просветените лидери в най-щастливите места днес изместиха фокуса си от просто икономическо развитие към политики, благоприятстващи качеството на живот.
Щастливите места имат четири основни фокуса:

1. Уверете се, че всички деца могат да четат. Образованието не се състои в отпечатване на докторанти, а в това, че 80, 90, 100 % от децата четат. Образованието на момичетата е особено важно. Неслучайно вярвам, че най-щастливите места, като Дания и Коста Рика, първо бяха образовали дъщери на фермери и селяни. Образованите момичета растат, за да водят различен живот, да вземат по-информирани решения за гласуване, да имат по-малко деца и да станат родители, които обучават децата си. Всички са повишени, когато момичетата са образовани.

2. Общественото здраве е по-важно от грижите за болни, така мисля аз за американската здравна система. Не става въпрос само за лечение на болести. 

3. Доверие. Хората се доверяват на политици, полиция и един на друг. Ако правите удобна заплата и шефът ви предлага 100 % повишение, за да напуснете надеждния си квартал и да отидете в квартал, пълен с хора, които нямат доверие един на друг, не отивайте.

4. Равенство. Сто долара за самотна майка, която се опитва да свърже двата края между заплатите, е неизмеримо по-ценна, отколкото за милионер. 

Ако това звучи като либерална програма - не е така. Това е просто връзка между щастието, което хората съобщават, и това, което се случва там, където живеят.
Въпреки това, най-щастливите места също са места, където няма много оръжия или армия. В Коста Рика няма армия. Никой родител не се притеснява дали децата му ще бъдат изпратени на война. В Дания и Сингапур почти никой не притежава оръжие.

Как да станем по-щастливи?

- Често се заблуждаваме или просто грешим какво ще донесе щастие в живота ни. Смятам, че около 280 рекламни впечатления изплакват психиката ни всеки ден, насърчавайки ни да ядем храна, която не е добра за нас, и да купуваме неща, от които нямаме нужда.

Здраве

Ако искате да станете по-щастливи, променете обкръжението си. Със сигурност знаем, че здравето носи щастие. Забравете да се опитвате да имате страхотна кариера, ако оставите здравето си да отиде по дяволите.

У дома

Настройте спалнята си така, че да е лесна среда за сън. Ако е възможно, спете осем или дори повече от девет часа.

Социални
 
В идеалния случай искате три до пет приятели, с които можете да проведете смислен разговор, които се грижат за вас в лош ден. И вие искате приятелите ви да бъдат щастливи. Нещастието е заразно. 

Работа

Намерете най-добър приятел във вашия офис. Изглежда, че парите нямат значително влияние върху щастието - ако направите достатъчно, за да се справите.

Как щастието корелира с възрастта?

- Тя варира в различните страни. Като цяло хората са доста щастливи и оптимистични на двадесетте си години. В Америка, когато имате деца, ежедневното щастие (или положителна емоция) и удовлетворението от живота, обикновено спадат. В Дания, където майките са склонни да получават необходимата помощ и солидно здравеопазване, щастието
им се покачва във всички области. 

Има ли недостатък в търсенето на щастие?

- Опитът да се гони щастието е рецепта за невроза. Всички познаваме хора, които непрекъснато се опитват да се усъвършенстват. Проблемът е, че всички имаме деветдесет и девет проблема. Можем да работим много усилено, за да дадем приоритет на първите девет, но докато бъдат отстранени, в списъка ще има девет нови неща. Така че изместете фокуса от тези деветдесет и девет неща към нещо друго: вашата страст, вашата работа, доброволчеството, вашите деца. Когато се фокусирате повече върху другите, тези деветдесет и девет проблема са склонни да намаляват.

Как се е променил вашият собствен подход към щастието?

- По природа съм социален, така че се отдавам на социални дейности. Фокусирам се върху поддържането на форма. Отделих време да разбера в какво точно съм добър, какво обичам да правя и с какво мога да допринеса.
Маниакален съм на тема сън. Сега рядко ми се налага да настройвам аларма.
Изхвърлих някои хора от живота си, които не ме правеха щастлив. Не съветвам да зарязвате старите си приятели, особено ако имат нужда от вас. Но ако не правя добро на някого и той/тя не ми прави нищо добро, си дадох разрешение да се оттегля. Опитах да се заобиколя с повече хора, които предизвикват идеи.