WWF разказва историята на мечока Живко

  • Сподели:
WWF разказва историята на мечока Живко

Спасителният отряд на WWF проведе успешна акция по преместването на мечка, определена като проблемна. Това е вторият път в историята на България, в който се състои подобна операция с цел спасяване живота на мечката и гарантиране сигурността и спокойствието на местните хора. Първата беше осъществена през септември също от Спасителния отряд на WWF, чиято мисия е да предотвратява потенциални конфликти между хора и мечки.
Какво се случи?
Поради липсата на достатъчно храна в гората тази година мечокът е принуден да потърси спасение в близост до населено място, където да си набави нужните за зимния сън запаси. Така е забелязан да напада ябълковите дървета и да рови в кофите за боклук на габровския квартал Горни Бакойци. Още при първия сигнал за навлязла в града мечка, Спасителният отряд на WWF, воден от опитния специалист Владимир Тодоров, заминава за мястото. Анализирайки ситуацията, експертите първоначално решават да прогонят животното от района с помощта на сигнални ракети. Мярката обаче дава частичен резултат – животното напуска трайно ябълковите градини, но, търсейки лесна плячка, се ориентира към местните стопанства, където намира домашни зайци и кокошки.
С оглед на новата ситуация специалистите преценяват, че е наложително мечокът да бъде уловен и преместен. За целта изграждат три хранилки, около които залагат фотокапани и примки. Тази стратегия им носи успех – животното се хваща в капана в близост до оградата на частен двор. Мечокът, който получава името Живко, е упоен, за да може да му бъде поставен нашийник с GPS (дарен от Южно-Централното държавно предприятие), с помощта на който експертите от Спасителния отряд да следят движението му в бъдеще. Измерването показва, че Живко е на възраст от около 4-5 години и тежи 120 килограма.
„Тези операции обикновено се провеждат в малките часове на денонощието. Понякога фотокапанът подава сигнал за заловена мечка в 2-3 часа през нощта и не можем да си позволим да чакаме до сутринта, защото животното може да се освободи дотогава. В тези случаи всяка минута е от огромно значение. За цялостното изпълнение на операцията освен задълбочени познания и добро оборудване е нужна и много воля, и отдаденост, но си заслужава. Удовлетворението е голямо, ако успееш да спасиш живот", споделя Мария Качамакова, член на Спасителния мечешки отряд на WWF.
Докато трае упойката, Живко е преместен в отдалечена част на Национален парк „Централен Балкан". По данни от нашийника става ясно, че до този момент мечокът се адаптира успешно към новия си дом, далеч от населени места.

 

Отвори очи, животните изчезват
WWF следва своята научно-базирана програма за превенция на конфликти между мечките и хората в рисковите райони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара Планина. Експертите работят активно за намаляване нивата на бракониерство срещу мечките, както и срещу други защитени видове. За тази цел провеждат обучения на служителите в ресорните институции, правят редовни изследвания и мониторинги, анализират законодателството и процедурите на правоприлагане и изготвят препоръки за тяхното подобряване. 
Освен специалистите, основна роля за спасяването на Живко имат и всички дарители на WWF, които подкрепят дейността на организацията за опазването на дивата природа в България и правят подобни акции възможни! Тази Коледа WWF стартира и кампанията "Отвори очи, животните изчезват", с която иска да насочи общественото внимание именно към престъпленията срещу дивата природа у нас, които сякаш остават незабелязани в ежедневието. 
Нека заедно изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата!
Столична община е официален партньор на кампанията.